LEKOVI

Foto: PIXABAY

EFIKASNOST LEKOVA ZA DEPRESIJU ZAVISI OD OKRUŽENJA

Da li ste ikada razmišljali o terapiji antidepresivima ili ih je neko od vaših najbližih već koristio? Koliko su zaista delotvorni, da li se zasnivaju na placebo efektu ili pak zavise od okoline u kojoj se koriste? Naučnici su se bavili ispitivanjem dejstva serotoninskih antidepresiva i došli do zaključka da njihov učinak zavisi od okuženja u kojem pacijent živi i koristi lekove.

Zadatak leka je da poveća nervnu plastičnost, unapređujući sposobnosti individue, kao i da eliminiše ili smanji simptome depresije. Ipak, ono što je iznenadilo istraživače bio je zaključak da dejstvo ovih lekova može zavisiti i od okoline. Do ovog zaključka, objavljenog u časopisu Molekularna psihijatrija (Molecular Psychiatry), došla je grupa internacionalnih istraživača, koje je predvodio Igor Branki, iz Instituta za mentalno zdravlje. Selektivni inhibitori uzimanja serotonina nisu uvek tako efikasni. Da bi shvatili razlog ovoga, naučnici su postavili hipotezu kako porast nervne plastičnosti, prouzrokovane lekovima, dovodi do povećanja sposobnosti prilagođavanja na životne stimuluse, objašnjava Branki, koga su podržale kolege sa Univerziteta u Rimu, Modeni i Cirihu. Analizirali su ulogu ambijenta na efikasnost lečenja kod pacijenata. Rezultati su pokazali da lečenje serotoninom utiče na uslove života i na raspoloženje. Dobijeni rezultati mogli bi da objasne promenljivost efikasnosti lečenja antidepresivima, pa stoga predstavljaju važan korak u razumevanju mehanizma rada ovih lekova. 

Dok je Julio Ličinio, direktor Medicinskog istraživačkog instituta, komentarisao Brankijevo proučavanje objavljeno u pomenutom časopisu, podsetio je kako je depresija važan problem današnjice, i da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pogađa 350 miliona osoba u celom svetu. Takva ozbiljnost pogoršana je i činjenicom da 60-70% pacijenata lečenih lekovima koji se najčešće koriste u prvim oblicima depresije, ne ozdravi, a 30-40% ne pokazuje neke značajne reakcije na lek. Ova saznanja mogu doprineti poboljšanju kliničke prakse, zaključio je Branki. 

Savremeno društvo donosi mnoge izazove. Ukoliko poznajete nekoga ko koristi antidepresive, savetujemo vam da mu pomognete razgovorom, podrškom i tako da učinite da se oseti prihvaćeno. To je najbolji lek. Osim toga, vrlo je važno na vreme otići kod psihologa i psihijatra, ali ne isključivo radi uzimanja lekova, već radi dijagnostikovanja i dogovora o terapiji koja može i ne mora uključivati određene supstance. Uvek dopustite prirodi da prva pokuša.

 

Prijatelj portala