OSOBA KOJA MEDITIRA

Foto: PIXBAY

MEDITACIJOM PROTIV ANKSIOZNOSTI

Ukoliko ste anksiozni pred ispit, meditacija pomaže pri koncentraciji

Istraživači sa kanadskog Univerziteta Waterloo otkrili su da je dovoljno 10 minuta dnevno meditirati kako bi se sprečilo lutanje misli tokom ispita.

Kako su prethodne studije pokazale efikasnost meditacije u usporavanju starenja i u borbi protiv bolesti, tako je jedno novo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Waterloo u Kanadi, a objavljeno u časopisu „Consciousness and Cognition”, pokazalo da je ova svakodnevna praksa pravi lek i za stres i anksioznost.

Procenivši uticaj meditacije na 82 osobe koje su, prema sopstvenom priznanju, definisale sebe kao „anksiozne", naučnici su zapravo otkrili da je dovoljno i samo 10 minuta dnevno metode „mindfulness" (vrsta meditacije zasnovana na svesti) da bi se sprečilo lutanje našeg uma i usmeravanje na opsesivne misli van konteksta, koje su upravo tipični znaci anksioznosti.

„Naši rezultati pokazuju da praksa svesne meditacije ima blagotvoran uticaj na anksiozne osobeo”, bjašnjava Mengran Xu, istraživač i doktorand na pomenutom Univerzitetu, prezentujući svoju studiju na sajtu Univerziteta „jer im pomaže da preusmere svoju pažnju sa onoga što ih duboko brine u spoljnom svetu u tom trenutku,a pre svega dozvoljava da se bolje koncentrišu na zadatak koji im je dodeljen".

Kao deo eksperimenta, učesnici su zamoljeni da obavljaju određeni zadatak na kompjuteru uprkos stalnim prekidima koje istraživači namerno ubacuju, kako bi se procenila sposobnost učesnika da ostanu koncentrisani. Nakon toga su podeljeni u dve grupe nasumice i dok je prvoj dodeljena audio-knjiga za slušanje, drugoj je traženo da uradi kratku vežbu meditacije pre nego što se izvrši procena.

„Kod anksioznih osoba misli koje se ponavljaju mogu negativno da utiču na njihovu sposobnost pri učenju” zaključio je Xu i dodao da bi bilo interesantno videti kakav bi uticaj imala svesna meditacija kada bi imala širu primenu kod anksioznih ljudi.

Prijatelj portala