PSI

Foto: PIXABAY

DOKAZANO: PSI INTELIGENTNIJI OD MAJMUNA

Svaki vlasnik psa reći će vam kako misli da je njegov ljubimac izuzetno pametan. Red Info Portal vam donosi rezultate istraživanja koji tu činjenicu potvrđuju!
Ono što uglavnom smatramo inteligencijom pasa meri se njihovim ponašanjem, na primer: to što mogu da zapamte gde je igračka sakrivena ili da odreaguju na razne komande. Naučnici su se dugo pitali šta predstavlja pametno ponašanje kod životinja u njihovim kognitivnim procesima, drugačije rečeno – kako razmišljaju odnosno kako pokazuju znake inteligencije?

Naučnici su prvobitno počeli da proučavaju primate, a potom su dokazali izvanredne kognitivne sposobnosti kod drugih sisara, uključujući i pse. Dokazali su da psi imaju neverovatan kapacitet i da mogu da razlikuju naredbe, situacije i ponašanja.
Početkom 21. veka urađena su razna istraživanja koja su bez izuzetka pokazala da psi imaju istančane sposobnosti, na primer, mogu da razumeju gestove pokazivanja, što se ranije smatralo osobinom svojstvenom jedino ljudima.
Kasnija istraživanja su pokazala da psi mogu više toga da urade od šimpanza, koje su smatrali jednom od najinteligentnijih životinja. Psi, takođe imaju sposobnost razlikovanja brojeva: još jedna veština koja je do tog trenutka bila isključivo svojstvena ljudima. Ovo je dokazano u eksperimentu iz 2002. godine kada su istraživači izvodili jednostavne matematičke operacije u grupi od jedanaest pasa, koristeći hranu kao nagradu. Ponekad bi istraživači namerno manipulisali brojevima i stavili da je 1+1=3, a ne 2 što je pse pomalo zbunjivalo jer to nije rezultat koji su oni očekivali. Ovo je dokazalo da psi, ne samo da su očekivali rezultat matematičke operacije, nego su imali i sliku tih brojeva u glavi.
Nedavna istraživanja su pokazala da psi, kao i ljudi, mogu da zapamte određene događaje. Novo istraživanje iz novembra 2016. pokazalo je da je memorija psa možda mnogo komplikovanija od ranije ispitanih. Istraživači iz Mađarske su dokazali da psi imaju epizodično pamćenje, kako se ono žargonski naziva među psiholozima. A ono predstavlja sposobnost da se prisete određenih događaja iz prošlosti, a ne samo odnosa između dve stvari (asocijativna memorija).

Dokaze da životinje poseduju epizodično pamćenje teško je prikupiti, jer ih ne možemo pitati čega se sećaju.
U jednoj skorašnjoj studiji, grupa pasa je trenirana da ponavlja vežbe koje im pokazuje trener. Na primer, ukoliko bi trener poskočio i naredio psu da uradi isto, on je iz posmatranog trebalo da ponovi radnju, što se i dogodilo.
Dokazano je i to da psi zapamte i radnje koje treba da obave i ukoliko ne očekuju da budu nagrađeni za to. Životinje nisu jednostavno naučile da pamte odnose između radnje koju im pokazuje trener i njihovog ponašanja kao nešto za šta će biti nagrađeni.
Ovo je bio i prvi put da su životinje pokazale da se sećaju određenih događaja.
Koliko dugo oni ove stvari pamte, još nije sigurno. Ne postoje dokazi da psi mogu pamtiti određene događaje danima ili mesecima, poput ljudi. Jedna skorašnja studija je uporedila sposobnosti pamćenja 25 različitih životinja i došli su do zaključka da je kratkotrajna memorija kod pasa ograničena na nekoliko minuta. Ipak ovo je bilo mnogo više od ostalih životinja kojima je kratkotrajna memorija bila ograničena na 27 sekundi. Šimpanze, na primer, imaju kratkotrajnu memoriju koja traje samo 20 sekundi.
Poredeći sa većinom drugih životinja psi imaju izrazitu veštinu za pamćenje.

Sjajni rezultati, zar ne?

Prijatelj portala