mesto za vašu reklamu

vaša reklama

7 SAVETA KAKO SPRIJATELJITI PSA I MAČKU

Kada se ne raspravlja o tome da li su inteligentniji psi ili mačke, onda se govori o tome kako su ove dve životinje smrtni neprijatelji. Ovo je jedan od stereotipa koje bi trebalo razbiti.
Ukoliko pse i mačke podižete zajedno u pozitivnom i podsticajnom okruženju, oni će biti prijatelji, ili će barem naučiti kako da podnose jedno drugo.
Da bismo vam dodatno olakšali posao u vezi sa ovom temom, Red Info Portal je za vas pripremio korisne savete koji će vam pomoći da druženje vašeg psa i vaše mačke ne preraste u igru Toma i Džerija.

KAKO PRIPREMITI PSA NA PRINOVU U KUĆI

Beba i pas u kući: šta raditi kad stigne beba?

Kada stigne beba, čovekov najbolji prijatelj može da reaguje na različite načine, ali uz dobar pristup i poštovanje nekih od „zlatnih pravilaˮ može se stvoriti odnos pun nežnosti i ljubavi za ceo život.

VUKOVI PREPOZNAJU NEPRAVDU

Osećaj za pravdu ima ključnu ulogu među ljudima. Tipičan je i za pse, ali izgleda da nije u pitanju plod viševekovnog pripitomljavanja: osećaj za pravdu karakteriše i vukove.

Jednim istraživanjem veterinarske medicine u Beču utvrđeno je da i vukovi osećaju frustraciju kada pretrpe nepravdu, kao i to da  je postupanje po „fer igri” urođena karakteristika, a ne plod viševekovnog pripitomljavanja. 

DOKAZANO: PSI INTELIGENTNIJI OD MAJMUNA

Svaki vlasnik psa reći će vam kako misli da je njegov ljubimac izuzetno pametan. Red Info Portal vam donosi rezultate istraživanja koji tu činjenicu potvrđuju!
Ono što uglavnom smatramo inteligencijom pasa meri se njihovim ponašanjem, na primer: to što mogu da zapamte gde je igračka sakrivena ili da odreaguju na razne komande. Naučnici su se dugo pitali šta predstavlja pametno ponašanje kod životinja u njihovim kognitivnim procesima, drugačije rečeno – kako razmišljaju odnosno kako pokazuju znake inteligencije?

KOJE VAM SVE BOLESTI MOŽE PRENETI VAŠ KUĆNI LJUBIMAC?

Nekoliko engleskih veterinara je na osnovu istraživanja sastavilo listu bolesti koje psi mogu da prenesu ljudima. Kako prenosi „Daily Mail”, ovi naučnici su došli do zaključka da psi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi.

Na pomenutom spisku bolesti nalazi se i tuberkuloza. Ovu bolest pluća psi mogu direktno preneti svojim vlasnicima, ukoliko su zaraženi. Ljubimac se može zaraziti hranom, odnosno ako pojede mesto životinje koja je bila zaražena.

KAKO SE ZAISTA RAČUNA STAROST PASA?

Ljudi misle da je veoma lako izračunati koliko pas ima godina: dovoljno je pomnožiti broj njegovih godina sa brojem 7 i odmah se zna koliko čovekovih godina ima četvoronogi prijatelj. Treba priznati da u ovom proračunu ima malo istine. Psi stare brže nego ljudi, iako ne dožive osamdeset. Međutim, takva računica je ipak nešto komplikovanija.

KOJI PAS NAJVIŠE LIČI NA VUKA?

Možda ste se nekad zapitali da li je nemački ovčar zaista najsličniji vuku? Odgovor na to je da ova vrsta pasa koju još zovemo, vučjak, nije ni po spoljašnjim, a ni po unutrašnjim odlikama najsličniji vuku.

KAKO SE PSI ZNOJE?

Tokom vrelih letnjih dana ili nakon napornih vežbica, štenci obično izbacuju jezike van dok teško dišu od umora ili leže ispruženi na hladnoj podlozi. Nije neuobičajeno za pse da dahću nakon dužeg trčanja, ali da li se i znoje?
Psi dahću kako bi se ohladili putem isparavanja; kada se pas ugreje, otvara usta i zatim teško diše. Voda isparava sa njihovih jezika, nazalnih prolaza i pluća, i na taj način smanjuju temperaturu tela.

Scroll to Top