mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NAUČNICI SU STVORILI TEČNOSTI ČIJA JE MASA NEGATIVNA

Tečnosti su neobične u svakom smislu. Nikada se ne ponašaju onako kako bi trebalo, a naučnicima se baš dopada da iznova i iznova stvaraju nove i brže verzije tečnosti. Red Info Portal vam predstavlja poslednje otkriće – takozvanu supertečnost koja, kada se pogura, dobija ubrzanje u suprotnom smeru.

NAJSTARIJA I NAJREĐA RASA PSA NA SVETU

Pas je čovekov najbolji prijatelj. Međutim, nije oduvek bilo tako. Pre njihovog pripitomljavanja, pre više od 19.000 godina, prema studiji časopisa Science iz 2013. godine, psi su bili divlje životinje i živeli su dalje od bilo kakvog kontakta sa ljudima. Od tada, ljudi su se posvetili izmišljanju i davanju imena različitim rasama pasa. Nedavno je, međutim, primećena izgubljena spona između prvih pasa i današnjih kućnih pasa.

U PARIZU OTKRIVEN LEONARDOV CRTEŽ SVETOG SEBASTIJANA

Pronađeni crtež Svetog Sebastijana, dimenzija 19x15 cm, zasigurno je jedan od osam crteža posvećenih svecu, koje je njihov autor svrstao u „Atlantski kodeks” (Codex Atlanticus), koji se danas čuva u Ambrozijanskoj biblioteci u Milanu. To je prvo delo Leonarda da Vinčija otkriveno nakon 16 godina. Otkrio ga je, sasvim slučajno, direktor jedne pariske aukcijske kuće, pregledajući mali portfolio crteža za koji ga je jedan penzionisani lekar zamolio da izvrši procenu vrednosti.

OTKRIVENO JE SIDRO KOJE PRIPADA BRODU KRISTOFERA KOLUMBA

Eksperti su iskoristili „prostornu mapu blaga” kako bi došli do neverovatnog otkrića kod Kariba ‒ sidra koje je staro stotinu godina i za koje se veruje da pripada jednom od brodova Kristofera Kolumba.

Tokom ispitivanja ovog sidra, koje je pronađeno nedaleko od ostrva Turks i Kaikos, otkriveno je da datira iz perioda između 1492. i 1550. godine. Ukupna veličina i težina sidra otprilike iznosi od 544 do 680 kilograma i ukazuje na to da je ono bilo prednje sidro na brodu od 300 tona, što je klasična veličina broda iz doba Kolumba.

OTKRIVEN DŽINOVSKI BRODSKI CRV NA FILIPINIMA

Kada bi ga videli, ljubitelji naučne fantastike bi ga možda uporedili sa čudovištem koje se pojavljuje u filmovima. Činjenica da crvi dostižu dužinu do 4 milimetra je opovrgnuta – pronađen je pravi džinovski crv koji je drugačak skoro 1 metar – svetlucavo crne boje i ima roze izrastak na sredini tela.

„KRŠTENAˮ ČETIRI NOVA HEMIJSKA ELEMENTA

Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju je objavila kako su četiri nova elementa periodnog sistema dobila svoje konačne nazive. Oni su Nihonijum, moskovijum, tenesin i oganeson. Tri od četiri nova elementa dobili su ime po mestu u kom su pronađeni. U prirodi se ne nalaze u slobodnom stanju, jer se brzo raspadaju. Nastali su u veštačkim, laboratorijskim uslovima prilikom sudara atomskih jezgara. Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju je početkom 2016. godine priznala četiri superteška elementa pod brojevima 113, 115, 117 i 118.

I AJKULE DREMAJU, ZAR NE?

Naučnici su, koristeći robot-kamere, prvi put snimili veliku belu ajkulu Emu kako uživa u kratkoj dremci u vodama kod ostrva Gvadalupe.
Naučnici se nadaju da su rešili jednu misteriju, pošto su uspeli da prvi put zabeleže velikog morskog predatora kako spava. Iako na prvi pogled ne izgleda kao bitno otkriće, san velike bele ajkule bio je zagonetka, zato što ova riba mora neprestano da se kreće kako bi mogla da diše.

OTKRIVENO NEBESKO TELO KOJE NAS VEĆ DUGO VREMENA PRATI

Svetski proučavaoci svemira i ovoga puta su nas zaintrigirali jednim novim otkrićem. Naime, oni su otkrili nebesko telo koje se ne može smatrati satelitom naše zemlje, ali je veoma zanimljivo što nas već mnogo vremena prati.
Skače kao žaba. Približava se i udaljava od naše planete, istovremeno se obrćući i oko Sunca. Ali, ne dajte da vas naslov zavara: ne radi se o drugom Mesecu, već o asteroidu koji je skoro otkriven, a naš je verni pratilac vekovima.

Scroll to Top