mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OTKRIVENO JE SIDRO KOJE PRIPADA BRODU KRISTOFERA KOLUMBA

Eksperti su iskoristili „prostornu mapu blaga” kako bi došli do neverovatnog otkrića kod Kariba ‒ sidra koje je staro stotinu godina i za koje se veruje da pripada jednom od brodova Kristofera Kolumba.

Tokom ispitivanja ovog sidra, koje je pronađeno nedaleko od ostrva Turks i Kaikos, otkriveno je da datira iz perioda između 1492. i 1550. godine. Ukupna veličina i težina sidra otprilike iznosi od 544 do 680 kilograma i ukazuje na to da je ono bilo prednje sidro na brodu od 300 tona, što je klasična veličina broda iz doba Kolumba.

I AJKULE DREMAJU, ZAR NE?

Naučnici su, koristeći robot-kamere, prvi put snimili veliku belu ajkulu Emu kako uživa u kratkoj dremci u vodama kod ostrva Gvadalupe.
Naučnici se nadaju da su rešili jednu misteriju, pošto su uspeli da prvi put zabeleže velikog morskog predatora kako spava. Iako na prvi pogled ne izgleda kao bitno otkriće, san velike bele ajkule bio je zagonetka, zato što ova riba mora neprestano da se kreće kako bi mogla da diše.

OTKRIVENO NEBESKO TELO KOJE NAS VEĆ DUGO VREMENA PRATI

Svetski proučavaoci svemira i ovoga puta su nas zaintrigirali jednim novim otkrićem. Naime, oni su otkrili nebesko telo koje se ne može smatrati satelitom naše zemlje, ali je veoma zanimljivo što nas već mnogo vremena prati.
Skače kao žaba. Približava se i udaljava od naše planete, istovremeno se obrćući i oko Sunca. Ali, ne dajte da vas naslov zavara: ne radi se o drugom Mesecu, već o asteroidu koji je skoro otkriven, a naš je verni pratilac vekovima.

Scroll to Top