mesto za vašu reklamu

vaša reklama

HOBOTNICA KASPER ─ NAJPRIVRŽENIJI RODITELJ U OKEANU

Naučnici su početkom prošle godine otkrili potpuno novu vrstu male bele hobotnice, koja živi u okolini Havajskih ostrva. Zbog malog rasta i ljupkog izgleda, dobila je naziv Kasper jer podseća na duha iz istoimenog crtanog filma.
Međutim, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Current Biology”, ova hobotnica bi uskoro stvarno mogla postati „duh” jer izumire žrtvujući se zbog svojih potomaka.
Kasper polaže na mrtve sunđere oko tridesetak jajašca koja nisu veća od 25 milimetara. Jajašca ne ostavlja na milost i nemilost sudbine, već ih obmota celim svojim telom i tako ih hrani čak nekoliko godina. Razvoj i izleganje malih hobotnica traje toliko dugo, zbog toga što prosečna godišnja temperatura tih voda iznosi oko jedan stepen.

Kasper tokom starateljstva ne samo da se ne pomera sa mesta, već se ni ne hrani. Njegovo želatinasto telo slabi dok se jajašca ne izlegnu. Kasper zatim umire.
Naravno, požrtvovanost nije jedini problem ovih hobotnica. Sunđeri na koje hobotnice polažu jajašca moraju biti na čvrstoj podlozi, a u Tihom okeanu su većinom stene sa grudama mangana. Ove grude zanimaju mnoge rudarske kompanije koje bi okeansko dno htele da adaptiraju u podvodne rudnike. Hobotnice onda ne bi imale gde da polažu jaja.
Uklanjanje kore bogate manganom sa dubokog morskog dna, moglo bi da otkrije novu tvrdu površinu pogodnu za kolonizaciju ovih organizama, ali oporavak životinjskih zajednica trajao bi još desetak godina, zato što se fauna morskog dna razvija veoma sporo ─ navode naučnici u ovom istraživanju.

ZAŠTITA OKEAN NAČIN ŽIVOTA HOBOTNICA KASPER FAUNA
Scroll to Top