mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DREVNA REKA VANGANUI U SRCU NOVOG ZELANDA DOBILA JE STATUS PRAVNOG LICA

Vanganui, sveta maorska reka duga 145 kilometara, smatra se živim bićem. Naime, nakon pravne bitke koja je trajala 170 godina, reka Vanganui na Novom Zelandu konačno je dobila status pravnog lica. Reku će zastupati dva člana, jednog će izabrati maorska zajednica, a drugog vlada.

ZELANDIJA − OSMI KONTINENT

Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of The Geological Society of America” preispituje poznate činjenice o kontinentima. Istraživanja pokazuju da spisku od sedam poznatih kontinenata valja dodati još jedan. On se nalazi istočno od Australije i danas je većim delom pod vodom.

Osmi kontinent naučnici su nazvali Zelandija. Prema geolozima, vode Tihog okeana prekrivaju 94% ovog kontinenta, a njegovo kopno poznato je pod nazivima Novi Zeland i Nova Kaledonija.

VULKANI KOJE MOŽETE POSETITI I VIDETI IH IZBLIZA

Novi dokumentarac o vulkanima Vernera Hercoga, Ulazak u pakao(Into the Inferno),prikazuje put ka šest različitih magmatskih planina sa vulkanologom Klajvom Openhajmerom kako bi ilustrovao erupciju i oticanje lave, kao i zajednice koje žive oko tih vulkana. Ali poseta vulkanu ne mora da obuhvata samo otrovne gasove i avanture opasne po život. Ovde vidimo kako se mogu izbliza posetiti vulkani, od leta iznad kratera preko penjanja u skrivene pećine pa sve do surfovanja niz njihove padine.

Scroll to Top