mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ŽIVOTINJE KOJE SE U SLIČAJU NESTANKA KISEONIKA PRETVARAJU U BILJKE

Preživeti pri nestanku kiseonika pretvarajući se u biljku: to umeju krtice bez krzna, mali glodari koji žive u velikim podzemnim kolonijama. U slučaju manjka kiseonika počinju da konzumiraju fruktozu, baš kao što je slučaj i sa biljkama.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu „Sajens” (Science) sa Tomasom Parkom sa Univerziteta Ilinois u Čikagu na čelu istraživanja, moglo bi da pomogne razvoju tretmana i lekova koji bi štitili moždane ćelije u slučaju infarkta ili moždanog udara.

Krtice bez krzna (lat. heterocephalus glaber) neobični su glodari koji žive u velikim kolonijama organizovanim na način koji je veoma sličan kolonijama pčela i mrava. Imaju veoma dugačak životni vek, skoro potpuno su imune na tumore i ne osećaju bol. Proučavajući u laboratoriji njihovu neverovatnu sposobnost življenja u sredinama sa veoma malom količinom kiseonika, istraživači su primetili da su krtice bez krzna u stanju da aktiviraju „sistem za hitne slučajeve” čak i onda kada nivo kiseonika padne na nulu.

Kod svih sisara, uključujući i čoveka, u takvim okolnostima smrt nastupa nakon nekoliko minuta, ali ove krtice uspevaju da upadnu u neku vrstu letargije i tako ostanu žive još nekoliko sati. Kada nivo kiseonika u krvi padne ispod kritičnog praga, ovi glodari aktiviraju alternativni metabolizam koji koristi fruktozu, molekul koji predstavlja izvor energije kod biljaka. Ako se kiseonik vrati u normalu, ponovo se uspostavlja tradicionalni metabolizam.

Radi se o osobini koja nikada pre u svetu sisara nije zapažena i koja bi mogla da pomogne razvoju terapija koje bi sprečile izumiranje moždanih ćelija za koje je zaslužan nedostatak kiseonika pri srčanom zastoju ili moždanom udaru.

Da li možete da zamislite čoveka koji opstaje bez kiseonika? U budućnosti će možda to biti moguće, a do tada će vas Red Info Portal obaveštavati o napretku.

PREŽIVLJAVANJE KISEONIK KRTICE FRUKTOZA
Scroll to Top