mesto za vašu reklamu

vaša reklama

POTPUNA INOVACIJA: NOVA SOLARNA PLATFORMA PLUTA NA VODI

Ljudi traže način da koriste alternativne izvore energije, a da pritom ne koriste ograničene resurse zemlje. Slovački elektronski medij prenosi vest o inženjerima Tehničkog univerziteta u Beču koji su, radeći u tom pravcu, razvili projekat plutajuće platforme pod nazivom Heliofloat, koji će raditi kao solarna elektrana na otvorenom moru.
Heliofloat će biti pokretna platforma dužine fudbalskog terena, koja će u potpunosti biti prekrivena solarnim pločama. Ova konstrukcija može da radi u „oflajn” režimu za obezbeđivanje energije objektima srednje veličine. Neke platforme će se kombinovati i mogu raditi zajedno, kao jedan energosistem koji pretvara solarnu energiju.
Projektovana je tako da na površini ostane čak i po najgorem vremenu. Njen donji deo se sastoji od praznih kontejnera, kao što je to kod bilo koje druge platforme koja može da pluta. Razlika kod Heliofloat-a je ta što su ti kontejneri napravljeni od mekog i fleksibilnog materijala i otvoreni su sa strane gde je voda. Oni zadržavaju vazduh i služe kao teret za sve plutajuće sisteme. Na taj način kontejneri rade kao amortizeri po vetrovitom vremenu. Meki deo kontejnera takođe dobro odbija talase za vreme bure.
Zahvaljujući korišćenju prostih i dostupnih materijala, cela konstrukcija sa otvorenim dnom je veoma laka i jeftina. Iste takve platforme, u kojima se koriste čvrsti, zatvoreni kontejneri koji su u potpunosti ispunjeni vazduhom, nisu otporne na snažne udare talasa. Osim toga, da bi odolela jakoj površini vode, slična konstrukcija sa zatvorenim dnom mora biti veoma velika, tako da je njeno korišćenje u vodi nemoguće.
Istraživači su prepoznali ovu ideju kao veoma perspektivnu, pa je stvorena posebna kompanija koja će se baviti razvojem i unapređenjem ovog projekta za razne grane industrije.

Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news
Scroll to Top