mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NAUČNICI RADE NA RAZVIJANJU VEŠTAČKE MATERICE ZA PREVREMENO ROĐENU DECU

Značajan procenat beba (0,5% prema podacima Svetske zdravstvene organizacije) rodi se pre predviđenog termina, blizu 24. nedelje trudnoće. U tom periodu bebini organi se nisu u potpunosti formirali i šanse za preživljavanje su male. Međutim, jedna grupa naučnika u Dečijoj bolnici u Filadelfiji (SAD) radi na rešavanju ovog problema.

Veštačka materica, napravljena tako da pomaže prevremeno rođenim bebama, dala je pozitivne rezultate kada su je testirali na životinjama (tačnije na jaganjcima) i mogla bi u potpunosti da promeni živote najkrhkijih beba. Uređaj, isproban na 6 jaganjaca u stadijumu ekvivalentnom novorođenčetu u 23. nedelji trudnoće, pokazao se efikasan da održava u životu i utiče na razvijanje mališana tokom 4. nedelje nakon rođenja.

Naučnici potvrđuju da bi ovaj inovativni uređaj mogao u velikoj meri da poboljša stanje prevremeno rođenih beba, koje još nisu u stanju da dišu i hrane se, kao ni da se bore protiv infekcija bez medicinske pomoći. Najčešće je reč o bebama koje imaju manje od 500 grama, još uvek spojene kapke i preosetljivu kožu roze boje kroz koju se nazire krv.

Sistem bi trebalo da podseća na most između stomaka majke i spoljašnjeg sveta za bebe rođene između 23. i 28. nedelje trudnoće. „Ako možemo da potpomognemo rast i razvoj organa tokom samo nekoliko nedelja, možemo onda i znatno da utičemo na pozitivne rezultate prevremeno rođenih”, potvrđuje Alan Flejk, lider istraživanja.

Naučnici su već ustupili ovaj uređaj Upravi za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) radi njegove šire upotrebe i testiranja, a predviđaju da će kroz tri godine ovaj sistem početi da se koristi.

Materica se sastoji iz jedne zatvorene plastične kese („biobag”), obavijene tečnošću veoma sličnoj amnionskoj tečnosti, odnosno plodovoj vodi (sa hranljuvim sastojcima i hemijskim česticama namenjenenim da stimulišu rast i razvoj), koja se stalno obnavlja u stomaku majke. S druge strane, kiseonik stiže do bebe preko jednog aparata povezanog sa veštačkom matericom koji oponaša placentu (posteljicu). Cevčice povezane sa pupčanom vrpcom nose krv do oksigenatora (aparata za disanje), zahvaljujući bebinim otkucajima srca.

Ova revolucionarna studija je objavljena u naučnom časopisu „Nature Communications”.

NAUKA MEDICINA IZUM BEBE PREVREMENO ROĐENE BEBE MATERICA
Scroll to Top