mesto za vašu reklamu

vaša reklama

3D SKENER OTKRIO 47 MLADUNACA U TELU MUMIFICIRANOG KROKODILA

Uz pomoć naprednog trodimenzionalnog skenera utvrđeno je da su bebe mumificirane zasebno.

Snimak 3D skenera mumije egipatskog krokodila starog oko 2 500 godina pokazao je da se unutar njega nalazi najmanje 47 mumificiranih beba. Ovaj krokodil, inače dugačak 3 metra, nalazi se u Nacionalnom muzeju antikviteta u Lajdenu (Holandija) još od 1928. godine, kada su ga pronašli egiptolozi u pustinji Al Fajum, severno od Kaira. Ova mumija je bila deo egipatske izložbe muzeja i već je bila ispitivana pre toga. Međutim, napredni 3D skener kompanije „Interspectral“, između ostalog, pokazao je da su bebe krokodila mumificirane individualno pre nego što su stavljene u krokodila, koga su potom, takođe, mumificirali.

Taj veliki krokodil je mumificiran uz pomoć parčadi drveta, lana i konopca, kako navodi Lara Vejs, istraživač muzeja u Lajdenu. Istraživanje iz 90-ih godina prošlog veka pokazalo je da se u krokodilu nalaze dva mladunca. Zaključak je bio da se radi o dve bebe tog krokodila. Lara tvrdi da u prethodnim istraživanjima nisu mogli otkriti da se radi o tolikom broju beba jer su bile očigledne samo dve velike ispupčenosti.

Ovo otkriće još jednom potvrđuje da su stari Egipćani verovali u život posle smrti. Međutim, Lara Vejs se ne izjašnjava o pitanju zašto se u krokodilu nalazi toliki broj mladunaca i sumnja da svi oni pripadaju baš tom krokodilu. Jedna od pretpostavki jeste da u vreme kada se prinosila žrtva bogu krokodila Sobeku nije bilo više većih krokodila u koji bi se mogli smestiti svi mladunci. Zanimljivo je istaći da jedan krokodil može da izlegne između 50 i 60 jaja.

Cilj istraživanja ovog krokodila bio je izrada fotografija koje će biti na raspolaganju muzeju kao jedna interaktivna virtuelna autopsija, ali niko nije ni sumnjao da će se otkriti toliki broj mladunaca. Rezultati ovog istraživanja su uveliko dostupni za posetioce muzeja koji, uz pomoć velikog ekrana osetljivog na dodir, mogu sami istražiti fizičke karakteristike krokodila čak i u fazama procesa mumifikacije.

KROKODIL MUMIJA NAUKA HOLANDIJA
Scroll to Top