mesto za vašu reklamu

vaša reklama

MRAVI SE VRAĆAJU PO SVOJE RANJENE!

Vrsta mrava „Megaponera analis” nema sposobnost da oseća empatiju, ali nikada ne napušta svog povređenog partnera na bojnom polju, barem ne onog koji ima šanse da se oporavi. Reč je o jednoj jedinstvenoj pojavi koja nije zapažena ni kod jedne druge vrste insekata gde su potrebe pojedinca nebitne u odnosu na potrebe kolonije. Istraživači sa Univerziteta u Vurzburgu istražili su ovu pojavu zahvaljujući eksperimentima koje su vršili u Nacionalnom parku Komoe, u Obali Slonovače.

LJUBE LI SE MRAVI?

Mravi po narodnom verovanju najavljuju kušu ili goste. Prema izreci, oni su oličenje vrednoće, a za mnoge ljude oni predstavljaju pravi užas i strah. Za naučnike, ovi insekti sa svojim velikim kolonijama i sa složenim obrascima ponašanja, predstavljaju jednu enigmu koja se i dalje rešava. Poslednje pitanje koje se postavlja jeste da li se mravi ljube.

VREDNI MRAVI SAMI UZGAJAJU KAFU

Naučnici su na ostrvima Fidži otkrili jednu vrstu mrava koja seje semenke biljaka, đubri ih i sakuplja. Kao i ljudi, ovi mravi su talentovani za poljoprivredu, i to uspešno rade milionima godina.

DA LI STE ZNALI DA AUSTRALIJI PRETI INVAZIJA CRVENIH MRAVA

Naučnici vlade preporučuju mere predostožnosti za stotine miliona ljudi. Neuspešno rešavanje situacije bi zapravo bilo još skuplje. Jedna štetočina može ugroziti ceo kontinent. Njegov ujed može biti smrtonosan, a koraci koje država treba da preduzme da bi ih se otarasila u kratkom vremenskom periodu su finansijski zahtevni.

KAKO SE REŠITI MRAVA NA PRIRODAN NAČIN

Kada dođe leto, zajedno sa njim u naše bašte i terase dolaze i mravi. Ako i u vašoj kući ima mrava, evo kako možete da ih se rešite, a da ih ne ubijate.
Sprej od prirodnih sastojaka kao što su jabukovo sirće, karanfilić i narandža pomoći će vam da se spasite mrava.
Potrebno vam je:
1. ¼ caše jabukovog sirćeta
2. ¼ caše vode
3. ulje karanfilića
4. jedna narandža

ZAŠTO NA ISLANDU NEMA MRAVA?

Island ove nedelje na Evrokupu 2016, koji se održava u Francuskoj, igra najvažniju utakmicu u istoriji. Tačnije, za Islanđane su sve utakmice najvažnije, jer ni na jednom prvenstvu nikada nisu dogurali daleko. Nikada nije bilo toliko očiju uprtih u fudbalere, komentatore na televiziji, tradiciju… A ni u pejzaže, zanimljivosti ove nepoznate zemlje, hladnoću i lepotu divljine.
Jednu od zanimljivosti u vezi sa Islandom otkrivamo naizgled apsurdnim pitanjem: zašto na Islandu nema mrava?

Scroll to Top