DEFILE DRŽAVNO TAKMIĆENJE

Foto: PETAR ŠIJAN

Otkrijte HEROJA u sebi. Naučite prvu pomoć!

U Beogradu je ovog vikenda bilo vrlo zanimljivo. Ako ste šetajući gradom videli mnogo mladih u crvenim uniformama, ili ih pak susreli kako plešu na Kalemegdanu ili defiluju Knez Mihailovom, i nije vam bilo jasno šta se događa, znajte da ste tokom svoje šetnje gradom zapravo bili potpuno sigurni, okruženi pravim mladim profesionalcima koji su u svakom trenutku spremni da vam pruže prvu pomoć.

VOLONTERI DRŽVNO TAKMIĆENJE

Foto: PETAR ŠIJAN

Naime, u subotu, 8. septembra 2018. godine u Beogradu je održano Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije, u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja. Otvaranje takmičenja je bilo na Kalemegdanu, a samo takmičenje se odvijalo na poligonima u prostorijama Crvenog krsta Srbije (Simina broj 19) od 11:30 do 18:00 časova. Državno takmičenje se ove godine održalo na Svetski dan prve pomoći pod sloganom „Otkrijte heroja u sebi. Naučite prvu pomoć“. Državno takmičenje otvorio je predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović.

EKIPE DRŽAVNO TAKMIĆENJE

Foto: PETAR ŠIJAN

Državno takmičenje je najveća i najmasovnija manifestacija koju Crveni krst Srbije organizuje svake godine i koja okuplja preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije. Tema ovogodišnjeg takmičenja je prva pomoć u svakodnevnim životnim okolnostima: u kući, školi, na radnom mestu, u saobraćaju, sportu, na javnom mestu. Ovogodišnje takmičenje održalo se pod pokroviteljstvom resornog Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazala je 51 ekipa Omladine i Podmlatka Crvenog krsta i ekipe Crvenog krsta u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, iz 27 sredina iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima.

PRIKAZ POMOŽI DRŽAVO TAKMIČENJE

Foto: PETAR ŠIJAN

Na takmičenju su takođe nastupile i ekipe „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koji u takmičenju učestvuju revijalno i koji su prikazali svoja znanja i veštine u pružanju prve pomoći, kao i u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja. Kako je 8. septembar ove godine Svetski dan prve pomoći, deo aktivnosti je namenjen sugrađanima sa ciljem da se zainteresuju, provere i obnove svoje znanje iz prve pomoći kao i da steknu nove veštine u ovoj oblasti. Crveni krst Srbije je Svetski dan prve pomoći obeležio pod sloganom Otkrijte HEROJA u sebi - naučite prvu pomoć, sa porukom „Nisu potrebni ni čarobni ogrtač, ni supermoći da biste bili heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je nekome potrebno“.


Prva pomoć je prepoznatljiv simbol organizacije Crvenog krsta u celom svetu i jedna je od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta Srbije. U organizacijama Crvenog krsta Srbije, preko 25.000 građana, svake godine nauči osnovne veštine prve pomoći. Obuka dece i mladih je posebno važna, takmičenja ekipa Podmlatka i Omladine Crvenog krsta se organizuje na svim nivoima i okupe 3.000 takmičara iz cele Srbije. Najuspešniji među njima predstavljaju svoje znanje na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije. Različite mlade ekipe prve pomoći Crvenog krsta Srbije osvojile su 6 puta titulu evropskog šampiona u prvoj pomoći, čime je prelazni pehar takmičenja ostao u trajnom vlasništvu naše organizacije.

PRIKAZ DAVLJENJA

Foto: PETAR ŠIJAN

U konkurenciji omladine na Državnom takmičenju prvo mesto osvojila je ekipa Palilule, u konkurenciji podmlatka ekipa iz Novog Sada, dok je u konkurenciji realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja prvo mesto zauzela ekipa iz Užica.

POBEDNICI DRŽAVNO TAKMIĆENJE

Foto: PETAR ŠIJAN

Pridružite se onima koji mogu postati nečiji heroji, naučite prvu pomoć.

 

Tekst: Marija Stevanović

Foto: Petar Šijan

 

 

Prijatelj portala