mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SVETSKA EKSKLUZIVA U FILHARMONIJI

„Pogrebna pesma” je kompozicija Igora Stravinskog koja je bila izgubljena skoro 100 godina. Posvetio ju je svom preminulom učitelju Nikolaju Rimskom-Korsakovu, a mislilo se da je uništena 1917. godine, u revoluciji. Sam kompozitor je verovao da je ona negde očuvana, ali je potraga za njom potrajala skoro ceo vek.

Ponovno otkriće ove izgubljene kompozicije i njena rekonstrukcija jeste jedan od najvažnijih svetskih muzičkih događaja u prošloj godini. Beogradska filharmonija je jedini orkestar iz Jugoistočne Evrope koji je dobio ekskluzivno pravo za izvođenje ove kompozicije u 2017. godini. Još neki od orkestara koji imaju dozvolu za izvođenje jesu Berlinska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske i Čikaški simfonijski orkestar.

Svetska ekskluziva biće na programu Beogradske filharmonije dve večeri zaredom, 7. i 8. decembra, u Kolarcu, sa početkom u 20č. Nakon ove kompozicije slede dva najveća hita ruskog romantičarskog izraza. To su „Klavirski koncert u b-molu” Čajkovskog – jedna od najpopularnijih kompozicija ikada napisanih za klavir – u izvođenju svetski poznatog pijaniste, Sergeja Babajana, kao i „Treća simfonija” Rahmanjinova, repertoar koji orkestar izvodi pod upravom Hansa Grafa. Ovaj nastup će biti jedan od najefektnijih u koncertnoj sezoni.

 

Tekst: Bojana Šćepanović

Foto: Beograska filharmonija Promo

BEOGRADSKAFILHARMONIJA IZGUBLJENA KOMPOZICIJA IGOR STRAVINSKI POGREBNAPESMA
Scroll to Top