mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SPECIJALNI EFEKTI STIŽU U POZORIŠTE

Zahvaljujući Motion capure-u, koji nudi mogućnost snimanja pravih, „živih” pokreta u 3D postoru, virtuelni lik će glumiti zajedno sa pravim glumcima u specijalnoj verziji „Bure” u Kraljevskom Šekspirovom pozorištu (Royal Shakespeare Theatre) u Stafordu na Ejvonu.

U toku je priprema predstave „Bura”, koja će biti završena do 27. januara 2017. godine. Revolucija u svetu pozorišta se odvija upravo u rodnom gradu Vilijama Šekspira – u Stafordu na Ejvonu, a novina je ta što će se na sceni, osim glumaca od krvi i mesa, predstaviti i virtuelni lik, u potpunosti ostvaren digitalnim sredstvima.
Motion capture tehnika
U pitanju je lik Arijela, duha koji pomaže glavnom liku Prosperu da sprovede svoje planove, koji se tiču njegovog brata Antonija i napuljskog kralja Alonsa, u delo. Njegova pojava na sceni omogućena je zahvaljujući tehnologiji koja je već korišćena u filmskoj produkciji – Motion capture. Reč je o tehnici kojom je moguće snimiti pokrete glumaca preko senzora koji su postavljeni u posebnom kostimu, tako da se pokreti prepravljaju u digitalne slike preko kompjutera. Ono što se pojavljuje na sceni je privid, živi hologram.
Razlika između ovakve predstave i filma jeste u tome što glumac sve radi direktno, iza bine, stvarajući vernu interpretaciju virtuelne figure.

To što se događa na sceni Kraljevskog pozorišta jeste plod dve godine rada, tokom kojih su sarađivali Royal Shakespeare Company (RCS), informatička kompanija Intel (koja je obezbedila hardver i softver) i The Imaginarium Studios, engleska kompanija digitalne produkcije koju su osnovali Endi Serkis (Andy Serkis) i Džonatan Kevendiš (Jonathan Cavendish), a koja je već poznata po tome što je doprinela realizaciji filmova „L’alba del pianeta delle scimmie” (2011), „Avengers: Age of Ultron” (2015) i „Star wars: Il risveglio della forza” (2015).

DIGITALIZACIJA LONDON ŠEKSPIR POZORIŠTE PREDSTAVA SPECIJALNI EFEKTI
Scroll to Top