mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ORIGINALNI NACRTI DIZNILENDA PRODATI NA AUKCIJI

Ilustracije Volta Diznija i Herba Rajmana za zabavni park Diznilend u Kaliforniji – kreirane za jedan vikend – dostigle vrtoglavu sumu od devet miliona dolara na aukcji

Tokom jednog vikenda 1953.godine, Volt Dizni je seo sa umetnikom Herbom Rajmanom i na papir stavio svoje ideje za jednu ambicioznu novu porodičnu atrakciju. Sada, 64 godine i 11 svetskih zabavnih parkova kasnije, ručno rađeni nacrt koji prikazuje originalni koncept Diznilenda, nalazi se na aukciji. Crtež urađen mastilom i olovkom našao se na aukcijskoj prodaji 25. juna i dostigao cenu od  devet miliona dolara.

Crtež prikazuje zaštitni znak, princezin zamak, kao i piratski brod, železničku stanicu i glavni trg, sa balonom za letenje iznad parka. Iako se razlikuje od današnjeg izgleda parka, mapa je nacrtana pre svega kako bi privukla investitore. Jasno je da je nešto upalilo.

U razgovoru sa agencijom Associated Press, kolekcionar Ron Klark, koji je dobio crtež sedamdesetih godina od nekadašnjeg radnika Diznilenda, prijatelja njegovog osnivača, rekao je da je mapa imala „posebnu auru”.

„Sam crtež na neki način izaziva strahopoštovanje, jer je ovo komad papira koji potiče iz uma Volta Diznija. a iz toga je proistekao ovaj park, parkovi širom sveta, strast koju ljudi danas osećaju prema njemu i sreća stotine miliona onih koji su imali čast da kroče na ovo tlo.”

Sada Klark, koji poseduje godišnju propusnicu za Diznilend i koji se hvali svojim dvadestetoro unučadi koji obožavaju Diznilend, želeo je mapi da nađe novi stalni dom. Nada se da će nekako biti vraćena Dizniju, iako zastupnik Diznilenda nije potvrdio da li će ponuditi cenu.

Originalni Diznilend (koji se sada naziva Diznilend park) otvoren je u Anahajmu, Los Anđelesu, 17. jula 1955. godine. Od njegovog otvaranja posetilo ga je preko 650 miliona ljudi.

Red Info Portal vam predstavlja nekoliko činjenica o Diznilend parku u Kaliforniji:

• Iako je prisustvovalo 50.000 ljudi, dan otvaranja Diznilenda je bio toliko katastrofalan, da ga je Volt Dizni nazvao „Crna subota”. Park nije mogao da izdrži gužvu, toplo vreme je topilo trotoare, ponestalo je hrane i toaleti nisu mogli da izađu na kraj sa brojem posetilaca.
• Osoblje u parku čuva oko 200 mački lutalica; postoji i mesto za hranjenje u restoranu Hungru Bear.
• Jedino mesto u Diznilendu koje služi alkohol je Club 33, ekskluzivan klub koji prima samo odrasle članove i ima listu čekanja od 14 godina.
• Diznijev zamak za uspavanu lepoticu ima pokretni most koji je u potpunosti u funkciji, iako je u javnosti korišćen samo dva puta.
• Poslednja vožnja, čiju je izgradnju nadgledao Volt Dizni je Pirati sa Kariba. Otvorena je 1967. i sadrži pravu ljudsku lobanju.

AUKCIJA DIZNILEND NACRT
Scroll to Top