mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OD SADA UMETNIČKA DELA DOSTUPNA I SLABOVIDIMA

Umetnička blaga muzeja sada mogu da dožive i slabovidi.
Trodimenzionalna štampa donela je na svet delo urađeno na platnu. Posetioci mogu da dodiruju rukom reljef štampe, da razlikuju lica, ili pejzaže slike. U Beču je jedan štampar učinio najpoznatija svetska remek-dela trodimenzionalnim: ,,Poljubac" Gustava Klimta kombinuje vizantijski stil sa zlatnim sjajem. To je jedno od najpoznatijih dela ,,Zlatnog perioda" austrijskog umetnika s početka XX veka. Posetioci muzeja Belvedere u Beču mogu da vide originalno delo ili njegovu odštampanu kopiju koju mogu da dodiruju rukom. Sada slabovidi mogu da dožive ovo remek-delo dodirujući detalje trodimenzionalne reprodukcije.

Andreas Rejhinger radio je na ovome još od 2000. godine, kako bi transformisao dvodimenzionalna dela u umetnička dela koja se mogu doživeti preko dodira. Njegov projekat realizovan je zahvaljujući opremi visoke tehnologije. On kaže da je ,,Poljubac" bio najteži projekat: ,,Ovo delo ima figurativne i fizičke elemente. Ima i dvodimenzionalne i ornamentne delove. Bitno je da se nađe balans, da se prate delovi koji mogu da se predstave u tri dimenzije, ali i da se ne izgube dvodimenzionalni elementi na ovom reljefu". Dominika Radič kaže da je Rejhinger postigao svoj cilj: ,,Veoma je lepo! Baš kao slika! Ima mnogo detalja". Radič, koja je izgubila vid kada je imala četiri godine, kaže da može da zamisli izgled kada dodiruje rukom trodimenzionalni reljef: ,,Manje-više ima okrugle oblike, kombinovane. Razlikuje se rukom. Na mnogo mesta je ravno, i mislim da je svetlo".

Zahvaljujući majstorstvu inženjera Rejhinger, Klimtova genijalnost i lepota njegovog dela ,,Poljubac" sada zadovoljava ne samo oko, već i druga čula.
 

UMETNIČKA DELA SLEPI BEČ 3D ŠTAMPA UTISCI POSETILACA SLABOVIDI
Scroll to Top