mesto za vašu reklamu

vaša reklama

FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

Red Info Portal se trudi da svake nedelje za vas odmeri pravu dozu kulture, odnosno da vam predstavi važna kulturna dešavanja koja se ovih dana odvijaju po gradu, a koje ne bi trebalo da propustite. Takvo jedno dešavanje, ove nedelje, definitivno je 6. Beogradski festival evropske književnosti.

Naime, izdavačka kuća „Arhipelag”, u saradnji sa Domom omladine Beograda, u period od 27. do 30. juna organizuje 6. Beogradski festival evropske književnosti, koji se ove godine odvija pod motom „Najbolje od svega. Najbolje za sve”.

Ovaj festival, koji je godinama postao jedan od najposećenijih književnih događaja u Srbiji, specifičan je po tome što je njegova publika jako raznovrsna u generacijskom pogledu. Ono što će ove godine sigurno privući još raznovrsniju publiku okrenutu različitim umetničkim domenima, jeste činjenica da su pisci koji ove godine učestvuju na Beogradskom festivalu evropske književnosti multimedijalni umetnici – osim toga što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju i uspešne muzičke karijere, neki su u međunarodnim okvirima uspešni kolumnisti, dok su neki jako uspešni u oblasti umetničke fotografije.

Među piscima koji ove godine učestvuju na Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se između ostalih i poznati nemački pisac Tomas Majneke, Feri Lainšček, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca, veliki izraelski pesnih Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec, kao i jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

Kao glavnu književnu zvezdu organizatori 6. Beogradskog festivala evropske književnosti izdvajaju velikog italijanskog, ali i širom sveta poznatog pisca Klaudia Magrisa, autora poznatih knjiga „Dunav”, „Mikrokosmosi”, „Drugo more”, kao i nedavno objavljenog romana „Obustavljen postupak”, koji je već doživeo više svetskih izdanja, a sada se pojavljuje i na srpskom jeziku.

Beogradski festival evrospske književnosti zamišljen je kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca sa publikom i panela, do izložbi i retrospektiva savremenih dokumentarnih ili igranih filmova poteklih iz književnosti. Ove godine publiku festivala očekuju četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive „Književnost na filmu”, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložba poznate svetske umetnice i ilustratorke Juko Šimizu „Divlji labud”, po motivima istoimene priče Majkla Kaningema.

Pored ovolikog raznovrsnog programa, preostaje nam samo da vam preporučimo da se od danas, pa u naredna četiri dana, svako veče u 19 časova zaputite u Veliku salu Doma omladine Beograda i prepustite svoja čula uživanju u multimedijalnoj umetnosti!

Autor: Marija Stevanović

Foto: Beogradski festival evropske književnosti

DOM OMLADINE KULTURA FESTIVAL
Scroll to Top