mesto za vašu reklamu

vaša reklama

„ANDRIĆU U ČAST” ― REVIJA PREDSTAVA POSVEĆENA ISTAKNUTOM PISCU I NJEGOVOM DELU

Revija predstava pod nazivom „Andriću u čast”, povodom 125 godina od rođenja našeg nobelovca, Ive Andrića, biće održana tokom novembra i decembra na obe scene Narodnog pozorišta u Beogradu.

U tom periodu publika će moći da pogleda četiri različita naslova posvećena našem slavnom piscu i njegovom delu.

Prva od predstava, „Play Andrić ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazivati”, izvedena je 14. novembra, na Velikoj sceni. Predstavu urađenu prema Andrićevim tekstovima, u adaptaciji i režiji Mie Knežević, izveli su glumci Kraljevačkog pozorišta. Na osnovu pripovedaka i odlomaka iz romana „Travnička hronika”, Kneževićeva je veoma vešto uspela da dela slavnog nobelovca prevede na jezik pozorišta, a da im pri tom ne oduzme ništa od bogatstva jezika, od reči i naracije. Uloge su tumačili Predrag Pavlović, Kristina Jevtović, Zoran Cerovina, Gorica Dinulović, Dušan Vukašinović, Biljana Talić, Uglješa Spasojević, Svetlana Milenković, a na mestu perkusioniste našao se Mihailo Jerotijević.

Deset dana kasnije, 24. novembra, takođe na Velikoj sceni od 19.30h, publiku očekuje predstava „Anika i njena vremena”, u režiji Ane Đorđević. Predstava je urađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i agencije Beo art.

Iz mnoštva likova Andrićevih priča, rediteljka je, pored Anike, žene vanredne lepote koja je odlučila da se „objavi” i „otvori kuću muškarcima”, fokus stavila na lokalnog protu i njegovog sina Jakšu, koji kroz ljubavnu vezu sa „ženom otpadnicom” i sam traži izlaz iz obrasca života u koji ga guraju otac i okruženje.

Uloge u ovoj predstavi tumače Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović (Anđa), Dušan Matejić (Jakša), Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) i Milica Grijičić (Jelica).

Na Sceni „Raša Plaović”, 30. novembra (sa početkom u 20.30h), odigraće se predstava „Kainov ožiljak”, po romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, u režiji Juga Radivojevića. To će biti treća u nizu predstava posvećenih Andriću, a izneće je glumci Šabačkog pozorišta.

„Kainov ožiljak” na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj. Lik diplomate i književnika tumači Vladimir Milojević, dok su uloge Hitlera i ostalih nacista poverene ženama. „Kainov ožiljak”, u jednom metaforičkom smislu, jeste priča o nepostojanosti dobra i tvrdokornosti zla. Sa druge strane, kainov ožiljak je i prokletstvo koje nosi svaki čovek i sve što je čovek stvorio. U priči o Andrićevim godinama u Berlinu, gde je narušena i podeljena država poslala svog velikog umetnika da se cenjka sa đavolom i pokuša da urazumi nerazumne, ovaploćuje se teza o nemoći običnog čoveka spram nasrtaja zla. A dvadeseti vek, u kome je Ivo Andrić proveo veći deo svog života, može se slobodno nazvati Vekom zla. Ipak, iako u nemogućoj situaciji, Andrić, humanista i pisac, uspeva da sačuva čoveka u sebi, i to je možda najsnažnija poruka koju nam je poslao, kako svojim držanjem u Berlinu, tako i svojim romanom „Prokleta avlija”, na koji je nedvosmisleno uticalo berlinsko iskustvo, koje je sam Andrić smatrao najtežim i najmučnijim delom svog života ― navode pisci Kecmanović i Stojiljković.

Osim Milojeviću, uloge su poverene Mirijani Dugalić, Ivanu Tomaševiću, Zoranu Karajiću, Strahinji Baroviću, Sonji Milojević, Deani Kostić, Milošu Vojnoviću, Kristini Pajkić, Aneti Tomašević, Ljubiši Baroviću i Slobodanu Petranoviću Šarcu.

Reviju „Andriću u čast”, 8. decembra, na Velikoj sceni u 19.30h, zatvoriće Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada komadom „Na Drini ćuprija”, koji je po istoimenom Andrićevom romanu režirao Kokan Mladenović.

Prema njegovim rečima, Andrićev roman je pravi povod za još jednu priču o našem vremenu ― priču o zlu koje se dešava na jednom istom mestu, više od 400 godina, zlu kojem nema kraja.

― Ova predstava nije tu da inscenira jedan sjajan roman. Ona je tu da nastavi Andrićevu misao i strepnju od novog zla. Ako neko misli da smo probleme Bosne rešili nacionalistima iz devedesetih, koji su na vlasti u Srbiji, nacionalistima u Bosni i Republici Srpskoj, onda se vara. Duško Kovačević u jednoj svojoj pesmi kaže: „Sad je mir u selu, dok deca ne porastu”. Tako je sad u Bosni. Bojim se da nam sledi još jedan ciklus zla, jer nismo ništa uradili da nam se ne dogodi. Za razliku od Andrićevog romana koji se završava okupacijom 1914, naša predstava se završava 1995. godine ― ističe Mladenović.

U podeli su Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakšić, Dušan Jakšić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica, Sanja Mikitišin, Višnja Obradović, Igor Pavlović, Aleksandra Pleskonjić, Nina Rukavina, Marko Savić, Olivera Stamenković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović i Radoje Čupić, dok su se u ulogama dece našli Mihajlo Bugarski, Nikola Velimirović i Sergej Stojanović. Muzičari su Arpad Bakoš i Balša Pešikan.

Ulaznice po povlašćenim cenama mogu se nabaviti na biletarnici Narodnog pozorišta.

Ana Savić

Foto: Materijal dostavilo Narodno pozorište u Beogradu

 

ANDRIĆ NARODNO POZORIŠTE ANDRIĆU U ČAST
Scroll to Top