mesto za vašu reklamu

vaša reklama

EKSPLOZIJA ČOKOLADE U BEOGRADU

Ako ste od onih ljudi koji nikako ne vole da provode vreme na kauču u zatvorenom, pa čak ni po hladnom vremenu, možete da prošetate danas i sutra do Muzeja primenjenih umetnosti.

Svim ljubiteljima čokolade i čokoladnih poslastica Red Info Portal preporučuje posetu izložbi CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI ovog vikenda u Muzeju primenjenih umetnosti. Autorke izložbe su mr Olja Vasić i dr Desa Đorđević iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Ulaz se ne naplaćuje!

ZANIMLJIVOSTI O ČOKOLADI:

AKO STE LJUBITELJ SLOVENSKIH JEZIKA NEMOJTE PROPUSTITI DA PROČITATE OVU VEST!

Verujemo da će se svi strastveni ljubitelji jezika obradovati informaciji da se u petak 17. novembra održava veče slovenskih jezika. Događaj će se realizovati u maloj sali Studentskog kulturnog centra grada Beograda, a osmišljen je kao najveći eksterni projekat Filološkog fakulteta pod nazivom „Studenti studentima”.

NEKOLIKO ČINJENICA O UMETNIKU – KAKO JE ŽIVEO VAN GOG

Sve umetnike bije glas da uživaju u raznovrsnim porocima. Umetnici su oduvek bili neka vrsta autsajdera koja se ne uklapa u svoje okruženje. Stvarati znači živeti. Zato i ne čudi što su njihovi životi sve samo ne obični i dosadni. Jedam od najkontroverznijih je svakako Vinsent van Gog. On je rođen 30. marta 1853. godine u Zundertu, u Holandiji. Predstavlja najpoznatiji prototip prokletog umetnika, koji će kratko živeti, a mučiće ga mnogi unutrašnji nemiri i egzistencijalni strahovi toliko da će okončati svoj život samoubistvom.

U PARIZU OTKRIVEN LEONARDOV CRTEŽ SVETOG SEBASTIJANA

Pronađeni crtež Svetog Sebastijana, dimenzija 19x15 cm, zasigurno je jedan od osam crteža posvećenih svecu, koje je njihov autor svrstao u „Atlantski kodeks” (Codex Atlanticus), koji se danas čuva u Ambrozijanskoj biblioteci u Milanu. To je prvo delo Leonarda da Vinčija otkriveno nakon 16 godina. Otkrio ga je, sasvim slučajno, direktor jedne pariske aukcijske kuće, pregledajući mali portfolio crteža za koji ga je jedan penzionisani lekar zamolio da izvrši procenu vrednosti.

OTKRIVENA MUMIJA EGIPATSKE KRALJICE U MUZEJU U TORINU

Grupa arheologa sa britanskog Univerziteta u Jorku smatra da su u Egipatskom Muzeju u Torinu sačuvane noge jedne od najpoznatijih kraljica Starog Egipta, omiljene žene faraona Ramzesa II. Ova studija objavljena je u časopisu Plos One.

TAJNE SIDNEJSKE OPERE

Iako možda još niste imali mogućnosti da odate počast Australiji svojom posetom, sigurno znate kako izgleda možda najpoznatija opera na svetu. Godišnje ona privuče više od 4000 turista i na spiskovima mesta koje se isplati posetiti nalazi se na prvim mestima. Ali, uprkos svojoj slavi, krije tajne o kojima možda do sada niste imali predstavu.

UPOZNAJTE NAJLEPŠE BIBLIOTEKE SVETA

Biblioteke, drevne ili moderne, predstavljaju magična mesta u kojima je lako provesti sate i izgubiti se među stranicama knjiga i odlutati u fantastične paralelne svetove iz budućnosti ili prošlosti.

Opatijska biblioteka u Admontu, dragulj austrijske barokne umetnostu, najveća je monaška biblioteka na svetu. U njenim veličanstvenim salama sa elegantnim kupolama ukrašenim alegorijskim freskama koje slave nauku i religiju, i skulptuarama koje opisuju Poslednji sud, skupljeno je skoro 180.000 dela, od kojih su 1400 rukopisi, nastali u 8. veku, i 530 inkunabola.

ORIGINALNI NACRTI DIZNILENDA PRODATI NA AUKCIJI

Ilustracije Volta Diznija i Herba Rajmana za zabavni park Diznilend u Kaliforniji – kreirane za jedan vikend – dostigle vrtoglavu sumu od devet miliona dolara na aukcji

DREVNE CIVILIZACIJE KAO VREDNOST ISTORIJSKOG I KULTUROLOŠKOG TURIZMA ALBANIJE

Glavne turističke destinacije u Albaniji su od kulturološkog značaja. Istočnozapadni predeo Albanije izdvaja se lepom prirodom, kao i istorijski i arheološki važnim otkrićima.

Jedno od prvih naselja i civilizacija nalazilo se u dolini Drine. Tu je cvetala Antigonia, grad rođen iz ljubavi, a spaljen zbog mržnje Rimljana za vreme vladavine Aleksandra. Rimljani su srušili oko 80 gradova podignutih za vreme njegove vladavine. U ovoj dolini podignut je i grad Dimal.

KUL KULTURA

Mesec koji je za nama, i naročito njegova poslednja nedelja, bili su svakako zanimljivi na različite načine.

Kada sednemo da saberemo mnogobrojne utiske, ono što se u proteklom mesecu istaklo kako u domenu kulture, tako i kao izvesni sociološki fenomen definitivno je veliki koncert koji je Beogradska filharmonija održala na Ušću, u nedelju 25. juna.

U čemu je magija?

Pages

Scroll to Top