mesto za vašu reklamu

vaša reklama

BONTON PRI PISANJU MEJLA U RAZLIČITIM KULTURAMA

Francuska je donela novi Zakon o radu, koji svakome ko radi u kompaniji sa pedeset ili više zaposlenih daje „pravo da se isključi” sa svog mejla. To znači da poslodavci zapravo moraju aktivno da donose odluke koje će da odvrate ljude od slanja i odgovaranja na poruke van radnog vremena. Dok to ne postane stvarnost u svim zemljama, evo saveta kako komunicirati sa kolegama, novim klijentima ili izvorima iz drugih zemalja:

JEZIK KOJI SE NAJVIŠE KORISTI NA ZEMLJI

Koji je najkorišćeniji jezik na svetu? Kineski? Ili možda španski? Nijedan od navedenih! Do tačnog odgovora se dolazi proširenjem naše perspektive i uključivanjem insekata, biljaka, a posebno bakterija i gljiva kojih ima mnogo više nego nas ljudi. Tada ćemo otkriti da postoje načini komunikacije koji ne uključuju samo razmenu reči, nego i molekula, a čini se da se razgovor najčešće vrši razmenom terpena − mirisa.

KONJI MOGU DA KOMUNICIRAJU SA LJUDIMA

Naučnici su se zapitali da li konji mogu da komuniciraju sa nama i kolike su njihove sposobnosti za razumevanje određenih komunikativnih simbola.

Do sada su mislili da to nije moguće. Međutim, nova studija – objavljena u časopisu „Applied Animal Behaviour Science” – koju su sproveli veterinari i specijalisti za proučavanje ponašanja životinja sa Instituta za veterinu i Instituta za bioekonomska istraživanja u Norveškoj, između ostalog, dokazala je i to da je jedna grupa konja u stanju da nauči da uspešno koristi niz simbola.

NARODI KOJI SE SPORAZUMEVAJU ZVIŽDUCIMA

U podnožju Himalaja zvižduci ptica se s vremena na vreme mešaju sa zvižducima drugih vrsta. Naime, radi se o dečacima naroda Hmong koji se na taj način udvaraju svojim vršnjakinjama.

Nemojte misliti da su to oni zvižduci koji bi u našim krajevima podstakli devojke da se okrenu. Zvižduci ovih dečaka su znaci tajne komunukacije u kojoj oni recituju poeziju i udvaraju se. Ako je devojka zainteresovana, ona će uzvratiti zviždukom, a takvo udvaranje može se odvijati tako da par ne otkrije svoj identitet drugima.

KAKO DA OHRABRIMO MLADE?

Direktor Nort koledža sa Novog Zelanda, Džon Tapen, pronašao je način koji će unaprediti komunikaciju sa mladima u ovoj zemlji. Naime, on je pronašao način koji će mlade ljude navesti da odustanu od zabave koja ne pruža znanje, kao i od beskrajnih zahteva prema roditeljima. Mladi će naučiti da pobede strah od prvih životnih koraka – naučiće kako da sami koračaju kroz život.

KADA BI DETE TREBALO DA KAŽE SVOJU PRVU REČ, A KADA DA POKAŽE NA STVAR?

Prvo brbljanje, prvu reč, prvu rečenicu, prvo puzanje i prve korake nijedan roditelj neće propustiti ni zaboraviti. Pored svih ovih faza u razvoju deteta, kod roditelja se javlja još jedna nedoumica, a to je vreme kada će dete početi da obavlja bilo koju od navedenih radnji.

LOŠE NAVIKE U KOMUNIKACIJI

Veliki je broj onih koji misle da ostvaruju dobru komunikaciju sa drugima, ali upravo njima često se dešavaju omaške koje mogu zasmetati sagovornicima. Ipak, nema razloga za brigu, to su greške koje se lako mogu ispraviti. Red Info Portal vam prenosi listu loših manira na koje je potrebno obratiti pažnju u komunikaciji:

DA LI SMO SE ZAHVALJUJUĆI INOVATIVNIM TEHNOLOGIJAMA UDALJILI JEDNI OD DRUGIH, ILI IPAK NISMO?

Nove tehnologije mogu nam poslužiti i kao mostovi koji, ako ih dobro koristimo, mogu pomoći da učvrstimo veze. Poruka na Whatsapp-u kao što je „Kako si?” ili „Dobar dan.” pomaže kada je u pitanju velika fizička udaljenost i kada ne postoji mogućnost da nas neko zagrli ili nas pogleda, govoreći nam bez reči.

Već smo navikli da slušamo o lošoj strani drušvenih mreža i razmeni trenutnih poruka. Nove tehnologije su, kao što već znamo, prečice kojima nadgrađujemo svoja iskustva.

KAKO SAVLADATI STRES ZA 2 MINUTA?

Stres doživljavamo na poslu, u školi ili prilikom važnih situacija. Navodi se da stres nije uvek negativan, ali postoje trenuci kada biste ga radije potisnuli. Možda je savladavanje stresa lakše nego što ste mislili. Da li ste znali da se to može postići za svega dva minuta?

ZAŠTO VAŠ PAS ZAVIJA?

Dok šetate psa, odjednom čujete sirenu u daljini. Vi ste je jedva čuli, ali uši vašeg psa su je odmah registrovale. Dok vam se sve više približava i biva sve jača, vaš pas je sve više i više uzbuđen. I konačno, dok vam se kola sa upaljenom sirenom približavaju i prolaze kraj vas, vaš ljubimac počinje da zavija, zabacivši glavu kao što to vukovi rade.

Zašto psi zavijaju? Ima dosta razloga. Neki su bezazleni, dok se drugima treba pozabaviti.

Pages

Scroll to Top