mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO JE NASTAO SUŠI?

Da li ste znali da poznato jelo savremene japanske kuhinje, koje je veoma popularno u Evropi, zapravo nije poreklom iz Japana? Prvi koji su spojili ribu i pirinač su zapravo bili Kinezi. Od II veka, u Kini se riba čuvala među slojevima fermentisanog prinča kako bi skrob sprečio razgradnju ribe. Tako je riba mogla da se jede mesecima nakon ribolova, dok se pirinač odstranjivao.

AIR FORCE ONE JE NAZIV ZA LETELICU KOJOM LETI PREDSEDNIK AMERIKE, A DA LI ZNETE KAKO SE ZOVE PIVO KOJE ON KONZUMIRA?

Ginisova knjiga rekorda beleži da je čovek po imenu Džon Evans uspeo da na glavi izbalansira čak 237 pinti piva. A od 300 000 podmetača za pivo mogu se napraviti zidovi kuće koja ima 5 soba. O pivu se može svašta ispričati, a rekordi vezani za ovo piće su samo jedan od njegovih aspekata. Na primer, da li ste znali da...

1. Postoji naziv za strah od prazne pivske čaše

DIJABETES MOŽEMO KONTROLISATI I PAMETNIM TELEFONOM?

Pametni telefoni sve više dobijaju na značaju i sve su korisniji u svakodnevnom životu. Moguće je i da će nas uskoro lečiti. Naime, naučnici su koristili pametni telefon kako bi kontrolisali aktivnost ćelija u organizmu jedne životinje. Mešavina biologije i tehnologije korišćena je da bi se kontrolisao nivo šećera u krvi kod miševa sa dijabetesom.

KINESKI ZID ─ GRAĐEVINSKO ČUDO KOJE NESTAJE

Prosto rečeno, Kineski zid bi bio najveća građevina na celom svetu da su njegovi mnogobrojni odeljci postavljeni u okviru jedne građevine. Ako pričamo o brojkama, sveobuhvatna zapremina zida iznosi neverovatnih 34.423.725.600 kubnih stopa, prosečne je visine oko 33 stope i širine od 15 stopa. Poređenja radi, drevna Velika priramida je zapremine od oko 88 miliona kubnih stopa, dok je Burdz Kalifa zapremine oko 1.1 milijarde kubnih stopa. Suvišno je reći da Veliki zid zaslužuje divljenje svih nas.

VELIKA PRIČA O MALOM DRVETU

Prvo bonsai drveće su u šestom veku nove ere gajili nomadski narodi mongolskog porekla, kakvih je bilo mnogo širom Kine. Sadili su biljke koje su koristili za lečenje u saksije, kako bi ih mogli poneti sa sobom tokom seljenja.

Praksa pravljenja minijatura od drveća je verovatno jedna od najstarijih tehnika i datira još od pre 2.000 godina. Zove se penjing i podrazumeva pravljenje pejzaža sa minijaturnim mostovima, rekama i drvećem. Najstarije bonsai drvo pronađeno je u jednoj grobnici staroj 3.000 godina.

VATROMET JE SASVIM SLUČAJNO NASTAO U KINESKOJ KUHINJI

Svi se iznenadimo kada vidimo kako svetlucava, obojena, rasuta na hiljadu strana „prašina” leti prema nebu, a onda se vraća unazad i tik pri dodiru sa zemljom – nestaje. „Prašina” o kojoj je ovde reč je vatromet. Uostalom, proslava Nove godine, dečijih rodjendana i slavlja je nezaobilazna bez vatrometa. Red Info Portal se raspitao kako je vatromet nestao.

Kinesko otkriće?

999 STEPENIKA VAS VODE DO „VRATA RAJA” U KINI

Imate slabo srce? Bojite se visina? Šta kada biste baš taj strah morali da prebrodite da biste se našli pred vratima raja? Srećom, ovo nije priča o životu posle smrti, već je reč o staklenom šetalištu sačinjenom od 99 vijugavih serpentina i 999 stepenika ispod kojih je kanjon. Proći ovom stazom nije baš zanemarljiv napor, ali je nadoknađen prelepim prizorima koje nudi planina Tjenmen u Kini, a koju lokalno stanovništvo zbog procepa u samoj planini smatra prolazom u drugi svet zbog čega je i dobila naziv „Vrata raja”.

KINESKI VOZOVI NOVE GENERACIJE

Može vam izgledati neverovatno, ali je istinito − Kina projektuje vozove nove generacije, koji će ići brzinom od 500 km/h.
Vozovi će biti prilagođeni putnicima i opremljeni točkovima koji će odgovarati različitim tipovima šina. ,,Kina će pokazati umeće upravljanja velikim brzinama na različitim terenima sveta i u ekstremnim klimatskim uslovima, čak i po teško pristupačnim terenima Alpa”, rekao je Jia Limin, profesor Univerziteta u Pekingu.

PRONAĐENI OSTACI DINOSAURUSA U MJANMARU

Prilikom šetnje pijacom u Mjanmaru, jedan kineski naučnik slučajno je u ćilibaru otkrio konzervirani deo repa dinosaurusa, koji je prekriven perjem. Lida Sing, sa Kineskog univerziteta za geološke nauke, u studiji koju je objavio američki naučni časopis ‚‚Current Biology", kaže da je pronađeni fosil star oko 99 miliona godina.

SUDBINA ILI SLUČAJNOST

Kolike su šanse da sretnete svoju buduću taštu u zemlji koja je prva u svetu po broju stanovnika? Pa, zdrav razum kaže da ne postoje nikakve šanse. Međutim, jedan mladi kineski par je to demantovao. Nakon što su pronašli fotografiju na kojoj su se, sasvim slučajno, jedno pored drugog našli mladoženja i tašta, ovaj par je ostao zapanjen činjenicom da je njihova veza sudbinski predodređena čak petnaest godina pre nego što su se zaljubili jedno u drugo.

Scroll to Top