mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PROMENE KOJE SE DEŠAVAJU U MOZGU TRUDNICA

Trudnoća je zaslužna za promene nekih delova mozga kod žena da bi postale sposobnije da se staraju o deci, otkriva jedno špansko istraživanje.
Često se kaže da trudnoća menja ponašanje žena i da tada postaju osetljivije, zaštitnički nastrojene i sposobnije za brigu o deci. Na osnove jedne studije Univerziteta u Barseloni (Universitat Autonoma de Barcelona), objavljene u časopisu „Nature Neuroscience” ovakvo ponašanje je povezano sa fizičkim promenama koje se dešavaju u mozgu novopečenih mama.

KAKO MUZIKA UTIČE NA SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI KOD MUŠKARACA I ŽENA

Novo istraživanje je pokazalo da slušanje Mocarta može poboljšati uspešnost u igranju drušvenih igara, dok AC/DC smanjuje šanse za pobedu.

Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu i Kraljevskog koledža za muziku sproveli su ovo istaživanje. Oni tvrde da klasična muzika može biti najbolji izbor za muškarce kada žele da se koncentrišu na neki zadatak. Otkrili su da muzika nema nikakav uticaj na učinak žena, iako su se uopšteno gledajući pokazale bolje u igri koja je korišćena u istraživanju.

ČILI PAPRIČICA POMAŽE U BORBI PROTIV RAKA

Jedan aktivni sastojak crvene čili papričice može biti ključan u borbi protiv raka dojke. Naučnici nemačkog Univerziteta Ruhr otkrili su da kapsaicin, sastojak čili papričice, uzrokuje samouništenje kancerogenih ćelija. Ovaj sastojak bi mogao imati efikasan i kod raka debelog creva, kostiju i pankreasa.

Pre nego što se opečete ljutom hranom, treba da znate da sastojak čilija nije efikasan ako se udiše ili ubrizgava. Naučnici su otkrili da je kapsaicin najefikasniji kada se primenjuje u obliku tableta, i to u kombinaciji sa nekim drugim lekom za lečenje raka.

SAZNAJTE U KAKVOM SU ODNOSU PIVO I GLAVOBOLJA

Glavobolja je jedan od najupornijih i najučestalijih bolova koji nam zadaju muke. Kako bismo je ublažili ili izbegli, najčešće koristimo lekove. Međutim, istraživanje koje je objavljeno u „Journal of Pain", pokazuje da dve čaše piva imaju snažnije umirujuće dejstvo od bilo kog leka.

„TEORIJA O POLOVIMAˮ JE VEOMA BITNA ZA DALJI RAZVOJ MEDICINSKIH ISTRAŽIVANJA

„Studije o polovimaˮ su u medicini fundamentalne za lečenje. Ovo se izučava na Univerzitetu San Rafaele u Milanu. Razlike među polovima zahtevaju drugačije pristupe lečenju.

Dugo se o tzv. „teorijama o polovimaˮ nije pridavao nikakav značaj. Istraživanja, koja su prezentovana u Milanu, u bolnici i univerzitetu, imaju za cilj dobrobit ljudi a ne komplikovanje života ideologijama čija je jedina svrha da dezorijentišu.

KAKO SE FORMIRAJU STABILNA SEĆANJA?

Kako sećanja na jedan događaj prelaze iz kratkotrajne u dugoročnu memoriju? Jedan važan japanski i američki ekperiment koriguje ono što se do sada znalo o određivanju ljudskih sećanja.

Za svaki događaj mozak sprema dva načina skladišćenja informacija. Jedan za neposredno obnavljanje uspomena i drugi za sećanje na duže staze. Ovo otkriće menja najznačajnije teorije o skladišćenju iskustava koja proživljavamo.

GLEDANJE U DRVEĆE SMANJUJE STRES

U savremenom dobu svi su pod stresom, bilo zbog obaveza, posla, neuračunljivog šefa ili krajnjeg roka zadatka koji se ubrzano približava. Šta god da je u pitanju, uvek žurimo negde, jurimo rokove i autobuse. Sigurno ste i ranije čitali o tome kako je današnji nivo stresa mnogo veći nego nivo stresa pacijenata u mentalnoj bolnici polovinom prošlog veka. Na sreću, naučnici su otkrili i mnoge načine na koje možemo da se oslobodimo stresa, barem na neko vreme. Evo jednog od njih koji je svima pristupačan, jednostavan, efikasan i krajnje prirodan.

JABUKA ‒ NAŠ SAVEZNIK U BORBI PROTIV RAKA

„Jedna jabuka na dan ‒ doktor iz kuće van” jeste američka izreka koja stvarno fukncioniše.

Naš organizam ima potrebu za voćem, a jabuka jeste jedna od onih vićki koje zaista doprinose našem zdravlju. Ona, naime, pomaže u funkcionisanju našeg organizma.

Uticaj jabuke na sprečavaje pojave tumora debelog creva bio je poznat još u prošlosti u svetu medicine. Međutim, tek nedavno istraživači su uspeli da otkriju pravi razlog preventivnih uticaja koje jabuka ima.

Pages

Scroll to Top