mesto za vašu reklamu

vaša reklama

EGIPATSKI IZUMI KOJE I DANAS KORISTIMO

Egipatska civilizacija, koja se razvijala više od 3000 godina, ostavila je za sobom neizbrisive tragove. Njeni smo dužnici za mnoga oruđa koja i danas koristimo.

Papir
Biljka papirus, korišćena još od vremena Prve dinastije, koja raste u močvarama oko delte reke Nil, bila je savršena igračka Egipćanima. Kasnije, oko 3000. godine pre nove ere, počelo se sa korišćenjem vlaknastih stabljika papirusa radi pravljenja čvrstih i izdržljivih traka na kojima se pisalo, što predstavlja preteču današnjeg papira.

NEGA KOSE I FRIZURE KROZ VEKOVE

Pravilna nega kose, stilizovanje, pranje i češljanje danas nije ništa neobično. Međutim, čak i naši preci su kosi posvećivali posebnu pažnju. Ono što nam pokazuje da je kosa i pravljenje različitih frizura činilo važan deo svakodnevice naših predaka je podatak da je jedan od najstarijih pronađenih antikviteta iz prošlih kultura upravo češalj. Slede zanimljivosti o kosi kroz vekove.

KINESKI ZID ─ GRAĐEVINSKO ČUDO KOJE NESTAJE

Prosto rečeno, Kineski zid bi bio najveća građevina na celom svetu da su njegovi mnogobrojni odeljci postavljeni u okviru jedne građevine. Ako pričamo o brojkama, sveobuhvatna zapremina zida iznosi neverovatnih 34.423.725.600 kubnih stopa, prosečne je visine oko 33 stope i širine od 15 stopa. Poređenja radi, drevna Velika priramida je zapremine od oko 88 miliona kubnih stopa, dok je Burdz Kalifa zapremine oko 1.1 milijarde kubnih stopa. Suvišno je reći da Veliki zid zaslužuje divljenje svih nas.

ZAŠTO TREBA POSETITI PARAGVAJ?

Paragvaj ― epicentar Južne Amerike, a istovremeno i zemlja koja je većini nepoznata. Ova država bogata je prirodnim, ambijentalnim i istorijskim blagom.

ALKOHOLNA PIĆA PO „PROVERENOM” RECEPTU STARIH CIVILIZACIJA

Biomolekularni arheolog u Muzeju arheologije i antropologije na Univerzitetu u Pensilvaniji i „Indijana Džons alkohola”, Patrik Makgavern zaista ima neobično zanimanje – on je moderni pivar drevnih carstava. Časopis „Nacionalna geografija” i Makgavern donose nam neke zanimljivosti o ulozi alkohola u najranijim ljudskim zajednicama.

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KOLOSEUMU

Za razliku od ostalih tipova antičkih teatara, amfiteatar ovalnog oblika bio je rimski izum. Budući da je dragulj u kruni impozantnih primeraka rimske arhitekture, Koloseum se ponosno uzdiže do visine od 55 metara u samom srcu Rima. Sa njegovih sedišta „krvožedna“ publika posmatrala je savršenu koreografiju borbi, parade egzotičnih životinja i nemilosrdne pokolje istih, kao i legendarne i jezive borbe gladijatora. Međutim, za ovu uzvišenu arenu vezuje se nešto više od tih kolektivnih drevnih prikaza svireposti i pompe.

POVELJA OSTRVO JEZIVE ISTORIJE ILI TURISTIČKA ATRAKCIJA U NAJAVI

Priče o duhovima su svima poznate. Ipak, obično se vezuju za stare, napuštene kuće, sablasna mesta i ruševine na zabačenim mestima. Red Info Portal vam donosi neobičnu priču o jednom od takvih mesta, venecijanskom ostrvu nastanjenom duhovima.

POSTOJI LI IDEALNI GRAD

Istorija je puna pokušaja građenja savršenog grada. Međutim, većina njih je okončana neuspehom. Da li je moguće stvoriti takav grad? Portal Bi-Bi-Sija na turskom jeziku objavljuje interesantan tekst o svim pokušajima građenja idealnog grada kroz istoriju. Pročitajte u kojoj meri su zamisli sprovedene u delo. Čandirgar, najbogatiji grad u Indiji i grad sa najviše zelenila, rodio se kao san za vreme najcrnjih dana ove države. Nakon proglašenja nezavisnosti od Engleske 1947.

Scroll to Top