mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO SU DREVNI RIMLJANI KOMUNICIRALI SA NARODIMA KOJE SU OSVOJILI?

Ovo je veliko pitanje sa mnogo potencijalnih odgovora, nijedan od njih univerzalan ‒ koliko ljudi, toliko ćudi. Kao dva glavna odgovora mogu se izdvojiti: tako što su govorili grčki i tako što su nekim narodima indirektno nametali da uče latinski.

ŽENE KOJE SU PRKOSILE SUDBINI I PROMENILE TOK ISTORIJI

Koliko zapravo žena koje su promenile svet i zauvek ostavile trag u ustoriji znamo? Hrabre, genijalne i snažne duhom nisu se plašile da koračaju napred. AdMe.ru je napravio izbor nekoliko neverovatnih žena, čiji su um i lepota zaista spasili naš svet, a Red Info Portal vam ih predstavlja.
Koga biste vi dodali na spisak?

TRADICIJA I ISTORIJA HARARA

Kada otkrijete Harar, autentični dragulj Etiopije, osećaj je kao da hodate kroz Hiljadu i jednu noć, koji više podseća na arapski nego na afrički grad. Ovo je četvrti po redu među najsvetijim islamskim gradovima u celom svetu, posle Meke, rodnog mesta Muhameda, Medine, središta prve muslimanske zajednice u istoriji, i Jerusalima, mesta iz kog Muhamed započinje svoj uspon ka nebu. Poseduje 82 džamije, od kojih tri datiraju iz 10. veka, i 102 sveta mesta.

EGIPATSKI IZUMI KOJE I DANAS KORISTIMO

Egipatska civilizacija, koja se razvijala više od 3000 godina, ostavila je za sobom neizbrisive tragove. Njeni smo dužnici za mnoga oruđa koja i danas koristimo.

Papir
Biljka papirus, korišćena još od vremena Prve dinastije, koja raste u močvarama oko delte reke Nil, bila je savršena igračka Egipćanima. Kasnije, oko 3000. godine pre nove ere, počelo se sa korišćenjem vlaknastih stabljika papirusa radi pravljenja čvrstih i izdržljivih traka na kojima se pisalo, što predstavlja preteču današnjeg papira.

NEGA KOSE I FRIZURE KROZ VEKOVE

Pravilna nega kose, stilizovanje, pranje i češljanje danas nije ništa neobično. Međutim, čak i naši preci su kosi posvećivali posebnu pažnju. Ono što nam pokazuje da je kosa i pravljenje različitih frizura činilo važan deo svakodnevice naših predaka je podatak da je jedan od najstarijih pronađenih antikviteta iz prošlih kultura upravo češalj. Slede zanimljivosti o kosi kroz vekove.

KINESKI ZID ─ GRAĐEVINSKO ČUDO KOJE NESTAJE

Prosto rečeno, Kineski zid bi bio najveća građevina na celom svetu da su njegovi mnogobrojni odeljci postavljeni u okviru jedne građevine. Ako pričamo o brojkama, sveobuhvatna zapremina zida iznosi neverovatnih 34.423.725.600 kubnih stopa, prosečne je visine oko 33 stope i širine od 15 stopa. Poređenja radi, drevna Velika priramida je zapremine od oko 88 miliona kubnih stopa, dok je Burdz Kalifa zapremine oko 1.1 milijarde kubnih stopa. Suvišno je reći da Veliki zid zaslužuje divljenje svih nas.

ZAŠTO TREBA POSETITI PARAGVAJ?

Paragvaj ― epicentar Južne Amerike, a istovremeno i zemlja koja je većini nepoznata. Ova država bogata je prirodnim, ambijentalnim i istorijskim blagom.

ALKOHOLNA PIĆA PO „PROVERENOM” RECEPTU STARIH CIVILIZACIJA

Biomolekularni arheolog u Muzeju arheologije i antropologije na Univerzitetu u Pensilvaniji i „Indijana Džons alkohola”, Patrik Makgavern zaista ima neobično zanimanje – on je moderni pivar drevnih carstava. Časopis „Nacionalna geografija” i Makgavern donose nam neke zanimljivosti o ulozi alkohola u najranijim ljudskim zajednicama.

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KOLOSEUMU

Za razliku od ostalih tipova antičkih teatara, amfiteatar ovalnog oblika bio je rimski izum. Budući da je dragulj u kruni impozantnih primeraka rimske arhitekture, Koloseum se ponosno uzdiže do visine od 55 metara u samom srcu Rima. Sa njegovih sedišta „krvožedna“ publika posmatrala je savršenu koreografiju borbi, parade egzotičnih životinja i nemilosrdne pokolje istih, kao i legendarne i jezive borbe gladijatora. Međutim, za ovu uzvišenu arenu vezuje se nešto više od tih kolektivnih drevnih prikaza svireposti i pompe.

POVELJA OSTRVO JEZIVE ISTORIJE ILI TURISTIČKA ATRAKCIJA U NAJAVI

Priče o duhovima su svima poznate. Ipak, obično se vezuju za stare, napuštene kuće, sablasna mesta i ruševine na zabačenim mestima. Red Info Portal vam donosi neobičnu priču o jednom od takvih mesta, venecijanskom ostrvu nastanjenom duhovima.

Pages

Scroll to Top