mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO DECA NA ISLANDU NE KONZUMIRAJU OPOJNA SREDSTVA?

Island je prevazišao fazu u kojoj je bio jedna od vodećih evropskih zemalja kada je u pitanju učestalo konzumiranje alkohola, cigareta i kanabisa među mladima. Sada je situacija potpuno drugačija! Za manje od 20 godina, ova skandinavska zemlja pretvorila se u primer koji svi treba da sledimo. Pitate se koji je ključ njihovog uspeha? Možemo li primeniti ovaj sistem i za rešavanje ostalih problema?

ISLAND KORISTI VULKANE KAO IZVORE ENERGIJE

Projekat „Tor” preusmerava korišćenje geotermalne energije na potpuno novi nivo – bušenje skoro 5 kilometara duboko u vulkan i izvlačenje energije direktno iz magme jeste novina koju niko na svetu do sada nije isprobao.

Bunar je otvoren još u januaru, a uskoro otpočinje i proizvodnja energije. Ako sve bude po planu, čista energija, koja će tu biti generovana, trebalo bi da bude 10 puta veća nego energija dobijena iz nafte ili plina.

REGISTROVAN NAJVIŠI TALAS

Svetska meteorološka organizacija registrovala je najviši talas na svetu u severnom Atlantskom okeanu. Talas visok 19 metara primećen je između Islanda i Velike Britanije. Svetska meteorološka organizacija izjavila je da je aktuelni talas premašio rekord talasa od 18,275 metara visine koji se pojavio u decembru 2007. godine. Taj talas je takođe primećen na obali severnog Atlantika.
Iako nije registrovan, priča se da je 2002. godine jedan brod uočio talas visok 29 metara na istom mestu.

VULKANI KOJE MOŽETE POSETITI I VIDETI IH IZBLIZA

Novi dokumentarac o vulkanima Vernera Hercoga, Ulazak u pakao(Into the Inferno),prikazuje put ka šest različitih magmatskih planina sa vulkanologom Klajvom Openhajmerom kako bi ilustrovao erupciju i oticanje lave, kao i zajednice koje žive oko tih vulkana. Ali poseta vulkanu ne mora da obuhvata samo otrovne gasove i avanture opasne po život. Ovde vidimo kako se mogu izbliza posetiti vulkani, od leta iznad kratera preko penjanja u skrivene pećine pa sve do surfovanja niz njihove padine.

LEDENA PEĆINA NA ISLANDU - PRAVI IZBOR AKO VOLITE FOTOGRAFIJU

Ovaj kompjuterski stručnjak iz Nemačke radi u hemijskoj kompaniji, ali je veći avanturista od većine svojih kolega.
Majkl Ferh se upravo vratio sa puta do jedne od najnedostižnijih ledenih pećina na svetu gde je napravio seriju zapanjujućih fotografija. Red Info Portal Vam prenosi deo njegove avanture.
Ovaj pedesetogodišnjak je putovao sa još četiri fotografa amatera do lokacije blizu Vika, na jugu Islanda, do koje se može prići samo helikopterom ili super džipom.

DA LI JE ŽIVOT MAJKI U SVIM ZEMLJAMA ISTI

Nigde nije lako biti majka, ali u nekim zemljama je jednostavno lakše, zbog boljeg životnog standarda i posebnih olakšica koje su dostupne majkama. Elektronski mediji (www.dineroenimagen.com) prenose nam da su, prema godišnjem izveštaju organizacije „Save the Childrenˮ za 2015. godinu, Norveška, Finska i Island najpogodnija mesta za buduće majke.

E, OVO JE PRAVI STRASTVENI NAVIJAČ !

Jedan islandski navijač zakupio je avion „Boing 737“ kako bi gledao utakmicu osmine finala na Evropskom prvenstvu u Francuskoj između Islanda i Engleske, prenosi Miror. Gretar Sigfinur Sigurdarson potrošio je 140.000 funti kako bi zakupio avion. Avion je krenuo iz Rejkjavika u ponedeljak ujutru kako bi sleteo u Nicu i odmah se posle utakmice vratio nazad. On je objavio ponudu u iznosu od 750 evra za jednu kartu za sve navijače koji žele da putuju sa Islanda. Ubrzo nakon što je objavio ponudu na Fejsbuku, sve karte su rasprodate!

Scroll to Top