mesto za vašu reklamu

vaša reklama

UJED KRPELJA IZAZIVA ALERGIJU NA MESO

Iako je sezona krpelja prošla, a nas počinju da brinu simptomi gripa koje donosi zima, ne treba da zanemarite ovaj tekst za period koji nam tek dolazi, jer redakcija Red info portala misli na vas!
Da li ste ikada pomislili da bi krpelj mogao da izazove alergiju na meso? Alfa-gal, ili drugačije galaktoza-alfa-1, 3-galaktoza, je molekul šećera koji izaziva alergiju na crveno meso.

JEZIK KOJI SE NAJVIŠE KORISTI NA ZEMLJI

Koji je najkorišćeniji jezik na svetu? Kineski? Ili možda španski? Nijedan od navedenih! Do tačnog odgovora se dolazi proširenjem naše perspektive i uključivanjem insekata, biljaka, a posebno bakterija i gljiva kojih ima mnogo više nego nas ljudi. Tada ćemo otkriti da postoje načini komunikacije koji ne uključuju samo razmenu reči, nego i molekula, a čini se da se razgovor najčešće vrši razmenom terpena − mirisa.

INSEKTI NAM SPAŠAVAJU ŽIVOT SVAKOG DANA

Osam od deset poznatih vrsta životinja su insekti. Trenutno oko tri triliona insekata gmiže ili leti širom planete Zemlje. Da li stvarno treba da se bojimo postojanja ovih malih bića?

ZAŠTO NA ISLANDU NEMA MRAVA?

Island ove nedelje na Evrokupu 2016, koji se održava u Francuskoj, igra najvažniju utakmicu u istoriji. Tačnije, za Islanđane su sve utakmice najvažnije, jer ni na jednom prvenstvu nikada nisu dogurali daleko. Nikada nije bilo toliko očiju uprtih u fudbalere, komentatore na televiziji, tradiciju… A ni u pejzaže, zanimljivosti ove nepoznate zemlje, hladnoću i lepotu divljine.
Jednu od zanimljivosti u vezi sa Islandom otkrivamo naizgled apsurdnim pitanjem: zašto na Islandu nema mrava?

Scroll to Top