mesto za vašu reklamu

vaša reklama

UNUK HOANA MIROA DONIRAO PREKO 60 HILJADA EVRA CRVENOM KRSTU

Španski slikar Hoan Miro bio je izbeglica u Španskom građanskom ratu, a 1965. godine njegova ćerka ozbiljno se povredila u saobraćajnoj nesreći. Tada joj je pomoć pružio lekar Crvenog krsta - nacionalne humanitarne organizacije, čije se postojanje zasniva na pružanju pomoći svima kojima je ona potrebna i promovisanju humanih vrednosti. Osećajući neizmernu zahvalnost, Miro je za Crveni krst napravio tapiseriju prekrivenu zahvalnicama za spasavanje njegove ćerke jedinice.

Hoan Miro umro je 1983. godine, ali njegova zahvalnost Crvenom krstu ne nestaje sa njim. Trideset i tri godine kasnije, njegov unuk i vlasnik slika, Hoan Punjet Miro, organizovao je aukcijsku prodaju dela svog dede, sa ciljem da prikupljenu sumu prosledi Crvenom krstu, a u korist izbeglica, smatrajući da bi i sam Miro uradio isto da je živ. Vest o aukciji, koja je bila 19. maja 2016. godine, u aukcijskoj kući Kristis u Londonu i čija prikupljena suma iznosi čak 61 600 evra, prevazilazeći početnu procenu (50 000 evra), prenosi francuski medij „Metronews".

U izjavi za „Metronews", Hoan Punjet Miro kaže: „Moj deda je oduvek želeo da pomogne ugroženim osobama, izbeglicama i proteranima. Smatram sebe izvršiteljem njegovih želja i živim da uradim ono što bi on uradio da je i dalje živ".

Veličinu ovog umetnika ne dokazuju samo njegova umetnička dela, već i postupci koje je činio iz zahvalnosti onome ko je poštovao osnovni, istorijski princip Crvenog krsta, a to je humanost.

CRVENI KRST HUMANOST AUKCIJA SLIKAR HOAN MIRO IZBEGLICE ZAHVALNOST
Scroll to Top