mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SVEČANO OTVARANJE CENTRA „JAKI MLADI”

Poznati su podaci Evropske komisije koji govore da je više od 40% mladih do 30 godina nezaposleno. Situacija je posebno alarmantna kada su u pitanju mladi iz ugroženih kategrorija. Sa ciljem da pomognu mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja, „SOS Dečija sela Srbija” pokrenula su program „Jaki mladi – podrška zapošljavanju”, u okviru koga je nastao Karijerni centar za edukaciju, zapošljavanje i preduzetništvo mladih – „Jaki mladi”.

Svečano otvaranje centra „Jaki mladi” održano je u četvrtak, 16.03.2017, sa početkom u 11 časova u Beogradu, a tom prilikom se okupljenima obratila direktorka „SOS Dečijih sela Srbija”, Vesna Mraković Jokanović: „Želimo da pomognemo zapošljavanju najmanje 300 mladih ljudi. Vođeni željom da mladi ne budu prepušteni sami sebi, shvatili smo da je najbitnije da ih podržimo kroz edukaciju i mogućnost da se zaposle. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat pilotirati novu uslugu u sistemu socijalne zaštite”.

Osnovna uloga centra „Jaki mladi” je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja, kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

U centru „Jaki mladi” organizovane su edukacije za aktivno traženje posla i povećanje zapošljivosti, kao i dodatne obuke poput kurseva jezika, informatičkih kurseva, kurseva za obavljanje različitih zanatskih poslova. Do sada je 30 mladih prošlo uvodnu obuku, petoro je završilo stručne obuke i steklo novo zanimanje, petoro je u procesu razvijanja svoje poslovne ideje i započinjanja sopstvenog posla, dok se četvoro mladih ljudi zaposlilo. Plan je da se do kraja projekta osnaži i podrži  najmanje 300 mladih ljudi.

„Meni je ovo veoma značajno jer dobijamo neka znanja koja ne mogu da se nauče u školi, kao što je komunikacija sa poslodavcima. Ova vrsta podrške značajna je za svakog, posebno za nas koji dolazimo iz malo težih uslova”, rekao je Dušan, jedan od korisnika Centra.

Karijerni centar „Jaki mladi” otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku”, koji „SOS Dečija sela Srbija” sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima (grad Beograd – Savet za zapošljavanje, Gradski centar za socijalni rad Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, NALED, Privredna Komora Srbije – Beograd, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala za grad Beograd), Gradski centar za socijalno preduzetnistvo Beograda, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

 

sos sel deca bez roditeljskog staranja ugrožene kategorije
Scroll to Top