mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OD KOGA NASLEĐUJEMO GENE?

Napredak nauke doneo nam je odgovore na mnoga pitanja za koja smo mislili da ih nikada nećemo odgonetnuti. Jedno od takvih pitanja u vezi je sa činjenicom da od babe sa majčine strane možemo naslediti neke osobine, koje se kod majke nisu manifestovale. Zašto je to tako?

CARSKI REZ MOŽE UTICATI NA DALJI RAZVOJ LJUDSKE VRSTE

Ovu tvrdnju iznosi jedno istraživanje na Bečkom univerzitetu, objavljeno na PNAS-u. Ova hirurška tehnika mogla bi da dovede do rađanja krupnijih beba. Sve češće pribegavanje carskom rezu moglo bi da ima uticaj na dalji razvoj ljudske vrste. To potvrđuje i jedno austrijsko istraživanje nedavno objavljeno na Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Prema studiji Bečkog univerziteta, sve je više žena koje imaju veoma uzak karlični pojas, te iz tog razloga imaju velike poteškoće da se porode prirodnim putem.

NAUČNICI POKUŠAVAJU DA STVORE PANKREAS U SVINJAMA POGODAN ZA TRANSPLATACIJU!

Naučnici sa univerziteta u Kaliforniji su započeli istraživanje kako bi probali da stvore svinju himeru u kojoj bi bilo moguće uzgajati ljudske organe. Cilj ovog testiranja je da se stvore uslovi za gajenje ljudskog pankreasa da bi se sprečio nedostatak organa za transplataciju. Himerski organi bi se uzgajali u telima određenih krmača. Tim naučnika je ubrizgao ljudske matične ćelije u embrione svinja kod kojih se ništa neće promeniti u ponašanju. Izgledaće i ponašaće se kao obične svinje izuzev činjenice da će u sebi imati ljudski pankreas.

Scroll to Top