mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO SU VREMENSKE PRILIKE ČESTO PREDMET RAZGOVORA KOD BRITANACA?

Oskar Vajld je rekao da je razgovor njemu poslednje utočište za one neimaginativne, dok je Bil Brajson zapisao da je njegova glavna karakteristika to što nema o mnogo čemu da se priča, a to su vremenske prilike i opsednutost Britanaca da razgovaraju o njemu.

Prema skorašnjem istraživanju, 94% ispitanika iz Britanije je priznalo da su o vremenu razgovarali u prethodnih šest sati, dok 38% njih kaže da su o vremenu razgovarali čak u prethodnih 60 minuta. „Ovi podaci nam govore da u ovoj državi najmanje jedna trećina populacije ili razgovara o vremenu, ili je već razgovarala, ili će tek da razgovara”, kaže socijalni antropolog Kejt Foks, koja je obavila istraživanje 2010. godine kako bi dodala nove informacije u svojoj knjizi „Gledajući Engleze” (engl. Watching the English).

Pitate se zašto je vreme čest predmet razgovora kod Britanaca? Možda zbog posebnih vremenskih uslova na tom podneblju ili je vreme jednostavno kulturološka mana Britanaca? I da li još neke nacionalnosti dele sa Britancima ove čudne odlike konverzacije?

Olujni oblaci
Nekoliko odlika geografije Britanije utiču na vreme: blago, promenljivo i, kao što svi znaju, nepredvidivo.
Britanija se nalazi na ivici Atlantika, što znači da se nalazi na samoj ivici olujne zone. „Ove oluje se hrane temperaturnim razlikama od ekvatora ka polovima”, kaže Daglas Parker, profesor meteorologije Meteorološke službe (engl. Met Office) na Univerzitetu u Lidsu. Rotacija Zemlje stvara ciklone dok se topli i hladni vazduh sudaraju, a Velika Britanija se nalazi u centru tog dešavanja.

Zatim, tu je i Golfska struja koja čini klimu Britanije blažom nego što bi trebalo da bude zbog severne geografske širine i toga što je Velika Britanija sačinjena od ostrva, što znači da je vazduh jako vlažan. „Voda u atmosferi čini vreme veoma nepredvidivim”, kaže Parker. Zbog ove nepredvidivosti, stanovnici nikada ne znaju šta da očekuju. Sneg leti? Majice zimi? Nedavno je zabeležen najtopliji novembarski dan u srednjem Velsu, sa prijatnom temperaturom koja dostiže i 22,4 stepena Celzijusa.

„Klima Velike Britanije je teže predvidiva od klime mnogih drugih država”, kaže Trevor Harli, direktor kognitivne psihologije na Univerzitetu u Dandiju, koji upravlja veb-sajtom koji je posvećen vremenskim prilikama u Britaniji.
„Uvek se nešto dešava. Ali ukoliko se ništa ne dešava, uvek ima nagoveštaja da će se nešto desiti”.

Danas, skoro svi aspekti vremenskih prilika su teme rasprava, iako postoje dve glavne teme, kaže Harli.
Jedna od njih je spekulacija o žestokom vremenu, kao što je tradicionalni beli Božić, pritom zanemarite to što je Veliku Britaniju prekrio pravi Dikensonov božićni sneg samo četiri puta za 51 godinu.

Druga tema je nostalgija za vremenskim prilikama iz prošlosti, za koje Harli kaže da su često u suprotnosti sa stvarnošću. „Koliko se sećam, svaki letnji dan tokom 60-ih godina bio je topao i sunčan bez oblaka. Ali u stvarnosti, ovo se dešavalo samo nekoliko dana u nekoliko meseci. Zapravo, leta tokom 60-ih godina bila su neobično hladna i promenljiva”, kaže on.

Šifrovana konverzacija
Britanci svakodnevne razgovore započinju pričom o vremenu.
Foksova je prisluškivala na hiljade razgovora o vremenu kao deo njenog istraživanja. Ona zaključuje da se ti razgovori manje tiču vremena, a više se tiču sličnosti sa ponašanjem naših rođaka primata, koji se međusobno češkaju i timare. „Razgovori o vremenu su neka vrsta koda koji smo razvili kako bismo prevazišli socijalne inhibicije i zapravo služe da bismo započeli razgovor”, kaže Foksova.

U nekim situacijama, vreme nam služi kako bismo probili led. U drugim slučajevima, o vremenu se razgovara kako bi se prekinula neprijatna tišina ili da bi se skrenulo sa neprijatnih tema. Često je i izgovor za dobro poznato gunđanje, ali takođe o vremenu razgovaramo kako bismo procenili osećanja drughih ljudi. „U zavisnosti od odgovora osobe na vaše pitanje o vremenu, možete proceniti da li je raspoložena za dalji razgovor, ili je neraspoložena i nezainteresovana”, kaže Foksova.

Međutim, ima nekih sigurnih nepisanih pravila koje Britanci poštuju kada razgovaraju o vremenu. Prvo, razgovor o temi uvek započinju u formi pitanja ili samo promene intonaciju, npr: „Opet pada kiša? ” Drugo, osoba koja učestvuje u razgovoru mora da se složi. „Ukoliko se ta osoba ne složi, ona je prekršila pravilo. Ili ukoliko se vi ne složite, morate to da pokaže u skladu sa ličnom manom”, kaže Foksova.

Derek Bausfild, ekspert u jezicima i neučtivosti na Univerzitetu Metropolitan u Mančesteru, objašnjava da u svakoj kulturi individualci traže potvrdu od ostalih članova društva i žele da ostvare bolje veze sa ostalima. Sa druge strane, žele da budu nezavisni i da ih ostave na miru.

Akademici ovakve suprotstavljene potrebe nazivaju „pozitivan izraz lica” i „negativan izraz lica”, dok većina društva preferira jedno od ta dva. „Britanci stereotipno favorizuju negativni izraz lica (želja da ih drugi ne ometaju), a ne pozitivan izraz lica (želja da ih drugi podržavaju)”, kaže Bausfild.

Što se tiče kratkih razgovora, države koje preferiraju pozitivan izraz lica biraće lične teme, kao što su nečije godine, telesna težina ili čime se bave, kako bi probili led. To nam govori zašto ljudi iz nekih država, uključujući Srednji istok, Kinu, Južnoistočnu Aziju, Južnu Ameriku i SAD, postavljaju pitanja koje će Britanci smatrati nepristojnim u najgorem slučaju ili prvim korakom u najboljem slučaju, kaže Bausfild.

Država kao što je Velika Britanija, sa druge strane, izabraće sigurne i lične nenametljive teme, kao što su vremenske prilike.

Japan, Švajcarska i Finska su takođe predstavljaju kulture koje preferiraju negativan izraz lica. I zasigurno, u Japanu.

Švajcarci i Finci nisu toliko opsednuti vremenom, verovatno zato što nema o mnogo čemu da se priča. U Finskoj, na primer, možete se zbližiti sa ljudima jednostavno pijući i sedeći sa njima. Čak i ne morate da pričate mnogo, kaže Bausfild. On dodaje: „Čak i tokom oštre zime u Helsinkiju i dalje rade prodavnice u podzemnim tunelima pod snegom, pa o kakvom vremenu tu možete da pričate? Svi znaju da će oko njih biti samo sneg i led u narednih 4, 5 ili ponekad čak i 6 meseci, pa zašto bi o tome razgovarali?”

U Velikoj Britaniji, sa druge strane, toliko je hladno da moramo da se utoplimo u subotu, idemo na piknik u šortsu i majici u nedelju, a u ponedeljak se borimo protiv obilnih padavina. Tako je to u Britanii. Hladno, zar ne?

 

VREME RAZGOVOR
Scroll to Top