mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SNOM DO BLAGOSTANJA

Uredan i redovan san deteta doprinosi boljitku cele porodice. Zato smestite svoje dete na vreme u krevet.

Večera, ponekad crtani filmovi, pranje zuba, neka knjiga, uspavanka.
Ovo su najčeši večernji rituali onih koji imaju malu decu.
Rituali su donekle isti, ali vreme odlaska na spavanje se često razlikuje od porodice do porodice.
Neke majke se žale zbog toga što dete ne zaspi pre ponoći, a ima onih koje dete šalju na spavanje tačno u 8 nakon čega se mogu posvetiti drugim poslovima.

Kome ovde treba dati pravo, ako uzmemo u obzirom to da je svako dete drugačije (tako i potreba za satima sna može biti drugačija?

Jedna amerIčka studija, na Medicinskom koledžu, Pen Stat, objavljena je u časopisu Jama Pediatrics i naglašava dobre strane ranog odlaska u krevet u perioda detinjstva.
Glavna prednost je povezana sa zdravljem same dece u budućnosti . Pa tako deca koja imaju dobru naviku spavanja zaštićenija su od rizika prekomerne težine u određenom životnom dobu. Deca koja nagomilavaju kilograme u prvim godinama života, imaju više šansi da budu gojazna u toku života i stoga mogu imati dijabetes i srčane smetnje.
Američki naučnici su ispitivali 250 dece i njihove majke. Neke mame su dobile savete o spavanju dece i o ishrani, uključujući i obavezu da decu šalju na spavanje rano i da ne trče odmah da ih podoje ukoliko počnu da plaču u toku noći.
Rezultati studije – deca od 9 meseci koja su išla u krevet oko 8 sati uveče, spavala su sat i po vremena više od ostalih vršnjaka. U toj prvoj godini života njihove šanse da pate od gojaznosti su prepolovljene u odnosu na ostalu decu. Zato je važno uspostaviti dobre navike sna još od prvih dana života, prvenstveno zbog zdravlja, ali i za celokupno emotivno blagostanje porodice. Novopečeni roditelji ne misle na gojaznost, a ne uzimaju u obzir ni činjenicu da ranijim smeštanjem deteta u krevet imaju više vremena da se posvete sebi , što doprinosi blagostanju porodice.

Prema jednom istraživanju naučnog italijanskog udruženja za istraživanje i vaspitanje u medicini sna, ASSIREM, 50% dece spava manje od onoga koliko bi trebalo.
Studija “Kako spavaju deca u Italiji” je ispitala 365 devojčića i isto toliko dečaka od po 8 godina.
Otkriveno je da polovina ne odmara dovoljno.

U periodu od 6 do 11 godina potrebno je 9 do 12 sati sna.
Svako treće dete (31,7%) ne bi želelo da ide na spavanje u predviđeno vreme, 9,6% ima poteškoća da zaspi ( kod 7,3% te pozeškoće se javljaju zbog prisustva nervoze, uzbuđenja ili straha).
7,2% se budi u toku noći više od 2 puta, sa poteškoćom da ponovo zaspi u 5,4% slučajeva.
Nemiran san se javlja kod 26,7% slučajeva.
Sve ukupno, nedovoljno sna ili slab kvalitet odmora dovode do toga da se 26,1% dece bude sa teškoćom i da 15,2% budi umorno.
Drugi jako bitan negativan faktor se vidi u disajnim problemima – 17% hrče, 9,7% ne diše dobro, 4,6% ima noćne apneje.

“Posledice se vide bilo na mentalnom bilo na fizičkom nivou”, objašnjava predsednik udruženja ASSIREM Pjerluiđi Inočenti, zato što se tokom sna proizvode hormoni, naročito hormon rasta. Dakle, ako dete spava manje, to će uticati na rast. Manjak sna može da dovede do posledica i u svakodnevnici, naročito u školi, u koncentraciji, tako i sa ponašanjem. Deca koja ne spavaju mogu doći u stanje hiperekscitabiliteta, i često se smatraju “teškom decom”, dok je uzrok zapravo samo u tome što ne spavaju dovoljno.
Manjak sna utiče i na ishranu. Istraživanja poslednjih godina pokazuju da se tokom sna proizvodi hormon leptin, koji reguliše naš oseaj sitosti. Ako spavamo manje, manje ga i proizvodimo i veća je mogućnost da ćemo osećati veću glad. Dakle manjak sna direktno je povezan sa vladajućim problemom gojaznosti.

“Pre svega, bilo bi potrebno pokušati sa odlascima u krevet najkasnije do 10 uveče, zatim pričati sa pedijatrom o mogućnosti da iza izazvanih poremećaja kod deteta stoji problem sa snom”, zaključuje profesor Olivijero Bruni iz Centra za san, Odsek Psihologija Razvoja i Socijalizacije na Univerzitetu “Sapienza” u Rimu.
“Potrebno je započeti jednu informativnu kampanju koja će podići svest javnosti da deca koja pokazuju znake određenih poremećaja sna treba da odu kod odeređenog specijaliste”, dodaje on.

SPAVANJE AKTIVNOST ZDRAVE NAVIKE Latest news Latest news Latest news
Scroll to Top