mesto za vašu reklamu

vaša reklama

POKAZIVANJE ZNAKA ZA MIR NA FOTOGRAFIJAMA MOŽE DOVESTI DO KRAĐE IDENTITETA

Kako bismo ispali što bolje na fotografijama, razvijamo različite načine poziranja. One uključuju određeni položaj tela, facijalnu ekspresiju i gestikulaciju. Što se tiče gestikulacije, u svetu je vrlo rasprostranjena amblematska gestikulacija koja podrazumeva korišćenje univerzalnih znakova. Tako često srećemo na fotografijama mlade kako rukama pokazuju znak za mir ili podignut palac. U prvi mah u tome ne vidimo ništa loše. Ali da li ste ikada pomislili da zahvaljujući tim znakovima naš identitet može biti ukraden?

Zbog poboljšanja tehnologije, sledeći gestovi se više ne preporučuju kada se slikate: mahanje, znak odobravanja i znak mira. Obrnuti znak mira i pesnica ostaju odlične opcije. Istraživači sa Nacionalnog instituta za informatiku u Japanu kažu da su kamere na pametnim telefonima postale toliko dobre da je moguće ukrasti nečije otiske sa fotografije slikane sa 3 metra udaljenosti. „Samo jednostavnim pokazivanjem znaka za mir pred kamerom, otisci prstiju mogu postati dostupni”, tvrdi istraživač Isao Ekajzen za japanske novine. Ekajzen posebno ističe znak za mir zbog njegove rasprostranjenosti u Japanu i zato što se pomoću njega lako spajaju lica sa prstima.

Ekajzen tvrdi da svako može ukrasti otiske prstiju sa fotografije koja je okačena na socijalnim mrežama. Nije neophodna napredna tehnologija za to dok god su prsti dobro osvetljeni i u fokusu. Upozorava da je krađa otisaka prstiju potencijalno opasnija nego krađa lozinke jer lozinka može promeniti.

Bibisi nagoveštava da se otisci prstiju sve češće koriste za pristup svemu − od telefona, do računa u bankama, a naročito za ulazak u obezbeđene zgrade. Nije slučajno što je Nacionalni institut za informatiku razvio providnu prevlaku koja se stavlja na prste da bi se otisci neutralisali.

Dakle, pazite kako se slikate!

TEHNOLOGIJA SELFI KAMERA OTISCI KRAĐA IDENTITETA
Scroll to Top