mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NAPLAĆIVANJE KESA STIGLO I U AMERIKU

Često se u supermarketima u Njujorku kupci nađu sa istim brojem kesa koliko i kupljenih artikala. Za teške proizvode zaposleni neće oklevati da stave prvu kesu u drugu, pa čak i u treću, kako bi osigurali njen sadržaj. Sve te ambalaže se, čim kupci stignu kući, brzo nađu u kanti za đubre. Ova praksa broji ipak svoje poslednje dane. Opština je 5. maja izglasala da će se upotreba kesa smanjiti tako što će početi da ih naplaćuju. Od 1. oktobra će svaka ambalaža koštati 5 centi, kako bi se podstakli kupci da koriste torbe i na taj način smanje loš uticaj na okolinu.
Ovo ipak nije objavljeno u SAD-u: više od 150 američkih opština, među kojima Vašington i nekoliko velikih gradova Kalifornije, već su uvele plaćanje kesa. Međutim, u Njujorku je ova odluka doneta sa velikom mukom. Prethodni gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg već se posvetio ovom zadatku 2008, ali bezuspešno. Njegov naslednik, Bil de Blasio, preuzeo je zadatak na sebe, ali nakon čak dve godine borbe projekat je jedva prihvaćen (28 glasova protiv 20).
Ova tema je ipak veoma ozbiljna: izračunato je da Njujorčani bace 10 milijardi kesa godišnje, što znači 19 hiljada po minutu, od kojih neke završe na drveću, na ulicama ili odlete u more i reke. Njihova obnova i uništavanje koštaju opštinu svake godine 12,5 miliona dolara. Mesta gde je počelo naplaćivanje kesa su se već pokazala efikasnim – u Vašingtonu se 6 godina posle uvođenja ovog pravila broj kesa smanjio za 60%.
Zbog ovog pravila došlo je do pobune jer je u Njujorku porez veoma visok. Međutim, ovde se ne radi o novom porezu u nizu, zato što ovih 5 centi neće ići u kase opštine, već u džep trgovaca.
Još jedna pobuna nastaje među onima koji nemaju sredstava da plaćaju kese. ,,Naravno da me nervira da plaćam i ovo’’, kaže mušterija Seli od 34 godine, ,,ali istovremeno, ako želimo da se nešto promeni, mora postojati neko ograničenje.’’
Ipak, ovaj zakon se neće ticati restorana koji dostavljaju na kućnu adresu, prodavaca na ulici, apotekara i radnji koje prodaju alkohol, jer će oni i dalje imati mogućnost da dele besplatno kese. Papirne kese će biti naplaćivane i tako se neće desiti da se trgovci snađu tako što će sa plastičnih preći na papirne kese.
Ostaje pitanje kako će se ovaj zakon implementirati, da li će zaživeti među Njujorčanima i hoće li i oni biti savesni poput svojih sugrađana iz Vašingtona. Hoće li u inat trgovcima nositi svoje torbe za namirnice ili će ipak izdvajati novac za kese? Vreme će pokazati i hoće li građani Velike jabuke imati na umu i ekološku korist od smanjenja upotrebe plastičnih kesa i poboljšanje vizuelnog izgleda samih ulica svog grada.

POREZ ZAKON Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news
Scroll to Top