mesto za vašu reklamu

vaša reklama

MAČA – NAJTRAŽENIJI ČAJ NA SVETU

Red Info Portal vam predstavlja „čaj nad čajevima”, kako ga često zovu na Dalekom istoku. Reč je o čaju koji je po svojim hranljivim sastojcima znatno bogatiji od ostalih vrsta zelenog čaja.

Čaj mača se proizvodi u japanskim gradovima Nišio i Udži, u kojima je on vekovima poznat, a zahvaljujući mnogim lekovitim svojstvima, postao je i jedan od najtraženijih čajeva u svetu. Budući da se radi o ceremonijalnom čaju sa Dalekog istoka, način proizvodnje je veoma poseban i složen. Listovi za preradu ovog čaja beru se četiri nedelje pre prave berbe, pa na kraju dobijaju tamnozelenu boju. Nakon berbe oni se pare, suše i drobe u prah na dnu kamenog mlina. O kako finom i sitnom prahu je reč govori i činjenica da za samo 30 grama čaja mlin od granitnog kamena treba da radi sat vremena.

Prednosti ovog čaja su brojne – on ubrzava metabolizam i omogućava čak četiri puta brže sagorevanje masti. Jedna šoljica čaja mača sadrži pet puta više antioksidanasa od bilo koje druge namirnice i čak 100 puta više dragocenog antioksidansa EGCG, koji je delotvoran u borbi protiv karcinoma. Osim toga, samo jedna šolja ovog čaja daje nam odgovarajuću količinu kalijuma, vitamina A i C, gvožđa, proteina i kalcijuma.

Za ljubitelje zelenog čaja zanimljiv je i podatak da jedna šolja mača čaja prema hranljivim i antioksidantnim svojstvima zamenjuje 10 šolja običnog zelenog čaja. Međutim, treba biti oprezan – u većim količinama može izazvati i nuspojave, poput ubrzanog rada srca i povišenog krvnog pritiska.

Ovaj zeleni napitak ima specifičan, gorak ukus i obično se pije uz neki slatkiš. Za razliku od običnog zelenog čaja, koji može da odstoji, ovaj čaj mora uvek biti sveže pripremljen. Mača čaj pozitivno utiče na raspoloženje, opušta, poboljšava koncentraciju i pamćenje, povećava nivo energije i izdržljivosti, sagoreva kalorije, čisti telo od toksina i efikasan je u borbi protiv holesterola.

Ako do sada niste imali priliku da ga probate, nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta pronaći svoj novi omiljeni napitak.

JAPAN LEK KALORIJE VITAMINI ANTIOKSIDANT ZELENI ČAJ ČAJ SAGOREVANJE KALORIJA MACA
Scroll to Top