mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KONDOM KAO ALAT U PROIZVODNJI VINA

Kubanci su pronašli rešenje iz domaće radinosti za pravljenje vina. Za fermentaciju koriste kondome.

Dok se boca uvoznog vina u državnim prodavnicama pića prodaje za cenu koja je u visini pola mesečne plate, domaće vino je mnogo pristupačnije Kubancima, prenosi „Asosijeted Pres”. Jedan od proizvođača domaćeg vina, Orestes Esteves, poseduje stotine napunjenih krčaga „ poklopljenih” kondomima. Esteves ističe da kondome koristi, jer mu pomažu da uoči kada su sokovi spremni za flaširanje.

„Da bi se grožđe fermentisalo u vino, kvasac se hrani šećerima iz voća, a ugljen-dioksid se propušta”, rekla je Katlin Arnink, ekspert za vinogradarstvo i predavač enologije na Kornel univerzitetu. „Ovaj gas naduvava kondome, kako voće fermentira, a kada kondomi olabave, tada je proces vrenja gotov”, kaže Esteves.
Ovaj neobični vinar, koji je pretvorio svoje dvorište u vinariju, kaže da dnevno proda u proseku 50 flaša vina po ceni od 40 centi za svaku. Ova mala vinarija je postala atrakcija u susedstvu, prenosi „AP”, zahvaljujući pristupačnoj ceni lokalnog vina i bizarnom prizoru krčaga vina koji su poklopljeni kondomima.

„U komercijalnoj proizvodnji, proizvođači vina koriste fermentacionu spravu koja propušta ugljen-dioksid a ipak ne dozvoljava kiseoniku da uđe”, kaže Arnink.
Arnik tvrdi da hvatanje ugljen-dioksida u kondom zaista pomaže da se vino zaštiti od kiseonika, iako čekanje da se ispumpa nije precizna mera toga kad je proces vrenja gotov. Takođe navodi da je upoznata sa korišćenjem balona u ove svrhe, te da je pogodno za korišćenje sve što može da stane na grlić boce i zadrži ugljen-dioksid.

Iako postoje bolji alati na raspalaganju za proizvodnju vina, Arnink je rekla da je korišćenje balona ili kondoma prihvatljiv metod za improvizovani proces vrenja u kućnoj radinosti.

VINO KUBA FERMENTACIJA KONDOMI
Scroll to Top