mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO SU KNJIGE PROMENILE ŽIVOT JEDNOG DEČAKA

U centru Johanezburga, u Južnoafričkoj Republici, tačnije na poznatom Impajr Roudu, mladić po imenu Filani Dala poklanjao je književne prikaze knjiga koje je pročitao. Ako su one uspele da privuku prolaznike, onda bi im on prodao i primerak knjige. Cena je varirala između 90 centi i 7 eura. Najskuplji su uvek bili primerci knjiga koje su mu se najviše svidele.

Filanijeva majka radila je kao spremačica i čuvala je odrase ili decu u njihovim domovima. Jedan od njih, stariji čovek, imao je veoma blizak odnos sa Filanijem i njegovom majkom. Videvši siromaštvo u kojem je živela ta porodica, ostavio je nakon smrti dečaku jedno od svojih najvećih blaga: 500 knjiga. Ti primerci otvorili su Filaniju vrata jednog potpuno novog sveta. Njegova radoznalost probudila se sa čitanjem knjiga i posle svake pročitane knjige pisao je svoje mišljenje, osećanja koja je budila knjiga i kritike koje je smatrao odgovarajućim. Tako je učinio sa svih 500 priča. Tada je shvatio da bi svi trebalo da se upoznaju sa tim pričama, te počinje da promoviše knjige.

„Osetio sam da imam misiju u životu, da treba da poklonim tu kulturu i upoznam svet sa tim autorima koji su promenili moj pogled na svet”, rekao je Filani.
Zahvaljujući svojim kritikama imao je dodatna primanja kojima je uspeo da pomogne svojoj majci sa troškovima.
„Počeo sam da dobijam redovne mušterije, bilo je vozača koji su prolazili tuda svaki dan i tražili novu knjigu. Mnogi od njih su mi vraćali kupljene primerke kako bih mogao opet da ih prodam. Na fakultetima su saznali ko sam i dolazili su da mi poklone knjige koje im više nisu bile potrebne”, priča Filani sada kada je njegova priča stigla u svaki ćosak planete.

Mladić je postao popularan zahvaljujući jednoj svojoj mušteriji: Tebodu Malopeu. Ovaj mladi režiser pozorišnih predstava, odgajan veoma blizu Johanezburga, upoznao je Filanija slučajno. Malope je oduvek težio tome da priča drugačije, nesvakidašnje priče i ova o prodavcu knjiga mu se učinila, bez sumnje, kao jedinstvena. U videu, Filani priča o svojoj strasti prema čitanju, svom stavu prema znanju i o svojim omiljenim piscima.

Siromaštvo nije bio jedini Filanijev problem, ovaj mladić je jedno vreme bio zavisnik o drogama: „Knjige su me spasile. Sada želim ja da budem taj koji će pomoći mladim ljudima koji prolaze kroz isto”. Njegova priča mnogima je dala inspiraciju.

Filani danas vodi jedan projekat opismenjavanja u Johanezburgu koji pomaže deci sa niskim primanjima, a postoji i jedna web-stranica gde se može pročitati njegova priča i donirati novac koji će još više olakšati njegov humanitarni poduhvat.

KNJIGE Latest news
Scroll to Top