mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PREVIŠE VREMENA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA? UZROK JE STRES ZBOG IZOLOVANOSTI

Umesto da smanji osećaj društvene izolovanosti, dugotrajno korišćenje društvenih mreža moglo bi da ga uveća. Jedna studija objavljena u američkom časopisu „American Journal of Preventive Medicine”, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu (SAD) je u stvari pronašla vezu između upotrebe društvenih platformi i usamljenosti. Oni koji provode više od dva sata dnevno na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu imaju dvostruko veće šanse da se osećaju izolovanim u odnosu na one koji provode manje od pola sata dnevno.

KAMP ZA DRUŠTVENE MREŽE

Taman kad ste pomislili da je korišćenje tehnologije uzelo ogroman mah, evo nečeg što će nadmašiti i te misli. Umesto da odvikne adolescente od korišćenja Fejbuka, Instagrama, Snepčeta i Jutjuba, ovaj kurs u trajanju od 10 dana ima za cilj da produbi njihovo angažovanje na onlajn platformama tako da postanu „uticajni na netu” ili „zvezde” društvenih mreža.

PREŽIVLJAVANJE U SVETU „JA, JA, JA!”

Društvene mreže su preuzele kontrolu nad našim životima. Listajući fejsbuk, instagram i drugo, susrećemo se sa slikama prelepih ljudi, zadivljujućih destinacija, modnih kombinacija, a tu su i razne materijalne sitnice koje većina nas ne može da priušti. Ali da li su svi ti ljudi srećni?

Narcisoidno ponašanje je svuda oko nas, i to u vidu eksponiranja na društvenim mrežama, opsednutosti selfijima i sopstvenim imidžom. Priča se o epidemiji! Red Info Portal vam prenosi koliko je ovakvo ponašanje opasno i da li se govori čak i o psihičkim poremećajima.

PRETERANA UPOTREBA DRUŠTVENIH MREŽA MOŽE PROUZROKOVATI DEPRESIJU

Nedavno sprovedena studija dokazala je da preterana upotreba društvenih mreža dovodi do depresije. U jednom članku objavljenom u časopisu „Computers in Human Behavior”, istraživači Centra za istraživanje medija, tehnologije i zdravlja Univerziteta u Pitsburgu kažu da je upotreba više platformi u tesnoj vezi sa pojavom depresije i anksioznosti kod mladih ljudi.

DA LI SMO SE ZAHVALJUJUĆI INOVATIVNIM TEHNOLOGIJAMA UDALJILI JEDNI OD DRUGIH, ILI IPAK NISMO?

Nove tehnologije mogu nam poslužiti i kao mostovi koji, ako ih dobro koristimo, mogu pomoći da učvrstimo veze. Poruka na Whatsapp-u kao što je „Kako si?” ili „Dobar dan.” pomaže kada je u pitanju velika fizička udaljenost i kada ne postoji mogućnost da nas neko zagrli ili nas pogleda, govoreći nam bez reči.

Već smo navikli da slušamo o lošoj strani drušvenih mreža i razmeni trenutnih poruka. Nove tehnologije su, kao što već znamo, prečice kojima nadgrađujemo svoja iskustva.

ZAŠTO IMAMO POTREBU DA FOTOGRAFIŠEMO ONO ŠTO JEDEMO?

Otišli ste u restoran i naručili svoje omiljeno jelo. Pri pomisli na hranu već vam ide voda na usta. Jako ste gladni i željni da je okusite − ali ne! Pre nego što halapljivo uništite spoljašnju i unutrašnju lepotu servirane porcije, morate je fotografisati i podeliti sa prijateljima. To je u poslednje vreme postalo navika. To radite i kod kuće, ne samo u restoranu. Jeste li se ikada zapitali zašto imate potrebu da fotografišete ono što jedete?

DA LI STE ZA JEDNO KAFENISANJE U BLATU?

„Ja ću uzeti jedan Saporo sa svojom dozom blata, molim vas“.
Bar Gata u Tokiju nudi jedinstveno iskustvo svojim klijentima: mogu se okupati u blatu sa prijateljima.
Kada sadrži glinu bogatu mineralima koja dolazi iz matice u Sagi, na severozapadu Kjušua u Japanu.
Pored toga što nudi dobru okrepljujuću kupku od blata, bar Gata nudi i veoma raznolik meni sa više vrsta sakea i piva, isto iz Sage.
Bar Gata poziva svoje klijente da ponesu rezervnu odeću i pre svega da dele svoja iskustva na društvenim mrežama.

NAUČITE KOJI SU TO PRIKLADNI ELEMENTI PAMETNE RASPRAVE

Dr Debora L. Dejvis, „Sajkolodži tudej“
Agresivne teme podstiču jake emocije, duboku želju da se ostvari pravda, kao i javljanje raznovrsnih stavova koji prouzrokuju neslaganje. Kao posledica toga verovatno ste bili preplavljeni objavama na društvenim mrežama koje su eksplodirale baš u momentu kada se u svetu dese neki veliki događaji koji uznemire milione televizijskih gledalaca.U takvim situacijama ekspanzija komunikacija na društvenim mrežama je neminovna.

DEPRESIJA JE LAKO UOČLJIVA NA INSTAGRAMU, VAŠE JE SAMO DA POSTAVITE SLIKU

Reci mi kakve slike postavljaš i reći ću ti ko si. Nije nikakva tajna da statusi i slike koje objavljujemo na internetu otkrivaju mnogo o nama i našoj ličnosti, ali stvari postaju zanimljivije kada ih analizira algoritam. Naučnici sa univerziteta Harvard i Vermont kreirali su kompleksan softver koji može da otkrije znake depresije na osnovu slika koje postavljamo na Instagramu.

Scroll to Top