mesto za vašu reklamu

vaša reklama

I JA SE BORIM – ZA NOVO HEMATO-ONKOLOŠKO ODELJENJE

Svakog 15. februara, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležava Svetski dan dece obolele od raka u gradovima širom Srbije. I ove godine će volonteri, roditelji i prijatelji Udruženja organizovati humanitarne akcije u glavnim ulicama, na šetalištima i trgovima u više od 40 gradova. NURDOR vas stoga poziva da se pridružite krugu prijatelja mališana i mladih obolelih od raka iz čitave Srbije. Na fotografijama možete videti kakva je bila atmosfera prošle godine.

ZAŠTO PRIČAMO U SNU?

Pričanje u snu je neprirodno ponašanje i veoma uobičajena pojava, ali se ne smatra medicinskim problemom. Apsolutno je bezopasno zato što se u snu obično ne govori više od 30 sekundi u jednoj seriji, ali neke osobe govore mnogo puta u toku noći. Ponekad su reči nepovezane i teško ih je dešifrovati, a ponekad izgleda kao da vode razgovor sa drugima. Takođe je moguće da vrište ili viču. Ako spavate u sobi sa osobom koja priča u snu, i ako vam izgleda nemoguće zaspati samo zatvaranjem očiju, sada možete nešto više naučiti o ovoj pojavi.

ZDRAVA ISHRANA ČINI DECU SREĆNOM

Otkriveno je da je zdrava ishrana, bez obzira na težinu deteta, povezana sa njihovim samopouzdanjem, slabijom emotivnošću (osetljivošću) i problemima koje doživljavaju sa vršnjacima.

Istraživanja koja su sproveli naučnici sa Sahlgrenska Akademije, u saradnji sa Gotenburg Univerzitetom u Švedskoj, pokazuju da deca koja imaju smanjen unos rafinisanih šećera i masti i povećan unos voća i povrća, imaju mnogo veće samopouzdanje i da doživljavaju mnogo manje emotivnih problema i problema sa vršnjacima.

TEHNO ŽURKA ZA NAJMLAĐE

Big fiš litl fiš (Big Fish Little Fish) je počeo sa radom 2013. godine u Londonu pod parolom „Ljubitelji provoda od dva do četiri sata”. Nedeljom popodne, poznati di-džejevi nastupaju u porodičnim terminima na licenciranim lokacijama, što je zanimljiv novitet za sve one porodice kojima je odlazak u prigradske biblioteke i studije za jogu postao dosadan.

Ove žurke su se brzo proširile Ujedinjenim Kraljevstvom, a sada su stigle i do Melburna u Australiji.

9 NAČINA DA NAGOVORIMO DETE DA JEDE

Jedna od glavnih briga roditelja jeste ishrana deteta. Pogrešna verovanja, pritisak okoline, a i sami mediji dovode do našeg preteranog mešanja, te u većini slučajeva prouzrokujemo upravo ono što smo hteli izbeći – loše povratne reakcije.

Deca, kao i odrasli, imaju svoje razloge zašto ne jedu određene namirnice ili ih jedu u manjim količinama. To je ono što bi trebalo da ispitamo kako bismo kasnije mogli da pronađemo rešenje.

I DECA BI ŽELELA DA KAŽU SVOJE MIŠLJENJE ꟷ UKLJUČITE IH

U trenucima donošenja odluka koje se tiču cele porodice najmlađi se najčešće ne uzimaju u obzir, jer se smatra da su još uvek deca i da nemaju određeno mišljenje. Međutim, često je rešenje baš u njima samima. Španski časopis „Svetˮ (El mundo) objavio je tekst koji pokazuje da, kako bi dete steklo osećaj sigurnosti i odgovornosti, treba da polako, korak po korak, u zavisnosti od svojih godina i zrelosti, počne da donosi sopstvene odluke. Postavlja se pitanje: imaju li mališani pravo na to? Da li im priliči da to rade?

PSIHOLOG ZVEZDANA NIKITOVIĆ SAVETUJE RODITELJE KAKO PRAVILNO AFIRMISATI RAZVOJ TALENTOVANOG DETETA

INTERVJU: VAŠE DETE ŽELI DA BUDE ASTONAUT? KAKO REAGOVATI?

Redakcija Red Info Portala bila je oduševljena informacijom da je NASA  dobila bezbroj prijava za posao na poziciji službenika za zaštitu planete Zemlje, međutim, nijedna prijava nije bila tako originalna i simpatična kao prijava Džeka Dejvisa, devetogodišnjaka sa svim potrebnim kvalifikacijama za „čuvara galaksije”.

IGRAČKA „FIDŽET SPINER“ MOŽE DA UGROZI ZDRAVLJE DETETA

Igračka Fidžet spiner je postala poznata i dobila je široku popularnost širom sveta, ali zabrinutost proizilazi iz negativnih efekata po zdravlje i koncentraciju deteta.
Igračka je preplavila čitav svet, pošto je prema onome što je rečeno o njenom značaju u radu sa autističnom i hiperaktivnom decom utvrđeno da oslabađa od stresa i jača koncentraciju.

JEDAN PAKETIĆ – MNOGO LJUBAVI

Decembar je mesec darivanja! U duhu predstojećih praznika, svi Beograđani koji žele da pomognu u pripremi novogodišnjih i božićnih paketića za siromašnu i bolesnu decu, mogu se uključiti u akciju „Jedan paketić – mnogo ljubavi” i na taj način pokazati solidarnost. Nakon svega, #ljudski je pokloniti onome ko nema!

TRENING NAKON UČENJA POBOLJŠAVA PAMĆENJE KOD DECE

Dečje pamćenje možemo poboljšati ako ubacimo fizičku aktivnost odmah nakon učenja. Najbolji efekat se dobija kada je trening pojačanog intenziteta. Danski naučnici su pokazali da deca lakše prihvataju učenje ako vežbaju pre predavanja, ali i da trening odmah nakon učenja ima veoma pozitivan efekat na pamćenje. Naučnici se slažu da jedna tvrdnja ne može biti bolja od druge, te da ovo otkriće može povoljno uticati na planiranje nastave fizičkog vaspitanja.

Pages

Scroll to Top