mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI VAS INTERESUJE KOJE BOJE ŽIVOTA VIDE ONI KOJI PRVI PUT OSEĆAJU SLOBODU I SIGURNOST

„SOS Dečija sela Srbijaˮ, organizacija posvećena brizi o deci, podseća da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su ona naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica kojoj je potrebna najveća zaštita. Na svom putu, deca su izložena dodatnim rizicima kao što su nasilje, teški uslovi putovanja, ograničen pristup osnovnim pravima.

ZA PRISTOJNO PONAŠANJE DECE U RESTORANU SLEDI POPUST

Sedite u restoranu i razgovarate sa prijateljem i primećujete da se u tihom i svečanom ambijentu počinje čuti dečja graja. Ništa neobično, višečlana porodica je došla na ručak, baš kao i vi sa vašim prijateljem. Međutim, dece je više nego obično i odjednom bi svako od njih želelo nešto da kaže, a ujedno sede baš u vašoj blizini. Priča jednog dečaka, prekinuta je vriskom devojčice pored njega, pa je to prouzrokovalo kreštanje dečaka pored, a sve to su nadgledali petogodišnji blizanci koji su počeli da oponašaju sve zvukove koje su čuli od druge dece.

KADA BI DETE TREBALO DA KAŽE SVOJU PRVU REČ, A KADA DA POKAŽE NA STVAR?

Prvo brbljanje, prvu reč, prvu rečenicu, prvo puzanje i prve korake nijedan roditelj neće propustiti ni zaboraviti. Pored svih ovih faza u razvoju deteta, kod roditelja se javlja još jedna nedoumica, a to je vreme kada će dete početi da obavlja bilo koju od navedenih radnji.

SA 8 GODINA NAUČIO DA VOZI KAKO BI SE ODVEZAO DO MEKDONALDSA

Dva deteta, od 8 i 4 godine, sami su se odvezli kombijem do drajv-in Mekdonaldsa u njihovom kraju.

Do ovog neobično događaja došlo je u Sjedinjenim Američkim Državama, u malom gradu Ist Palestajn u Ohaju. Nakon dana provedenog uživajući u lepom vremenu, porodica se vratila kući na večeru. Oko osam sati uveče, roditelji su zaspali i ostavili decu bez nadzora. U tom trenutku je starije dete od osam godina dobilo iznenadnu želju za hamburgerom i odlučilo da ode do najbližeg Mekdonaldsa, pozajmivši očev kombi.

IDEALNO OBRAZOVANJE I DETINJSTVO U DANSKOJ

Sreća je nešto što se uči još u detinjstvu – opušteni i srećni roditelji odgajiće decu koja će postati ista takva. Dobra vest je da postoji metod koji objašnjava kako vaspitati i podići srećnu decu.

KAKO PREŽIVETI DETETOV PUBERTET – VODIČ ZA RODITELJE

U periodu puberteta, može se desiti da vaše dete počne da ispoljava agresivno ponašanje i da prkosi svakom obliku autoriteta. Red Info portal prenosi vam zanimljiv tekst o ovoj temi.
Jedan od uzroka ovakvog preloma u dečijem ponašanju jesu duboke fizičke i psihičke promene kroz koje deca prolaze u uzrastu od 11 do 12 godina. Drugi važan faktor jeste potreba deteta da se dokaže svojoj okolini, porodici i vršnjacima, i zato ono rešava da pruži otpor svakom represivnom ponašanju. Na taj način, dete pokazuje da ga treba tretirati kao odraslu osobu.

DEČJA IGRA U KOJOJ SE NIKO NE IGRA

Mark Nevil je fotograf koji već petnaest godina svoju inspiraciju nalazi u deci širom sveta. Ipak, njegove su fotografije neuobičajene. Lajtmotiv ovih fotografija je posttraumatski stres kod dece koja su preživela rat.

KUĆNI LJUBIMAC PRE BRATA I SESTRE

Psi se tradicionalno smatraju najboljim čovekovim prijateljima, a najnovije istraživanje pokazuje da to važi i za decu, koja nekad uspostavljaju značajnije veze sa ljubimcima nego sa braćom i sestrama.

Istraživanje ne zaključuje da ljubimci mogu da zamene braću i sestre, već nudi više informacija o tome kako ljubimci utiču na razvoj i dobrobit dece. Iako je istraživanje sprovedeno na samo sedamdeset sedmoro dece u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovi nalazi ipak doprinose sve većem broju studija na temu uticaja koji kućni ljubimci imaju na živote ljudi.

„ŠTA TI MISLIŠ?” – „NE ZNAM...”

Da li ste nekada u životu sreli osobu koja ne zna šta hoće? Takvi ljudi na sva pitanja odgovaraju sa – „Ne znam...”. Takva osoba zna koliko je dva plus dva, ali kada se postavlja pitanje o njenim pogledima na neku temu, problemu ili o njenim željama i idejama, ona odmah postaje zbunjena.
Takvi postajemo još od samog detinjstva. Roditelji od detinjstva uče dete da nema svoje „ja”, govoreći mu npr.: „Ne treba ti o tome da misliš!”, „To nije korisno za tebe!”. Zato, ukoliko dete ne sluša to što oni pričaju, vrlo brzo će te misli nestati iz njegove glave.

Pages

Scroll to Top