mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NAUČNICI RADE NA RAZVIJANJU VEŠTAČKE MATERICE ZA PREVREMENO ROĐENU DECU

Značajan procenat beba (0,5% prema podacima Svetske zdravstvene organizacije) rodi se pre predviđenog termina, blizu 24. nedelje trudnoće. U tom periodu bebini organi se nisu u potpunosti formirali i šanse za preživljavanje su male. Međutim, jedna grupa naučnika u Dečijoj bolnici u Filadelfiji (SAD) radi na rešavanju ovog problema.

ROMEO I JULIJA PONOVO ROĐENI U ISTOJ BOLNICI ISTOG DANA

Mnogi kažu da slučajnosti ne postoje, te ih objašnjavaju sudbinom. Jedna od zapanjujućih koincidencija dogodila se u bolnici u Hradvilu u Južnoj Karolini.

Dve bebe nazvane Romeo i Julija slučajno su se rodile u istoj bolnici u razmaku od samo nekoliko sati. Osim vremenski, bebe su bile i prostorno bliske. Naime, nalazile su se u susednim sobama. Fotograf ovih beba, Kejsi Klejšult, otkrila je ovu slučajnost i pretvorila je u slatke slike.

ZAGAĐENOST VAZDUHA KAO JEDAN OD FAKTORA PREVREMENIH POROĐAJA

Brojni su razlozi zbog kojih je važno preduzeti mere za smanjenje zagađenosti vazduha. Jedan od glavnih razloga jeste zaštita životne sredine. Ovo je dovoljno veliki razlog i očekivano bi bilo da on pokrene na akciju i delovanje, ali ispostavlja se da to nije slučaj. Možda najnovija saznanja o povećanom broju prevremenih porođaja na globalnom nivou, na koje utiče zagađenost vazduha, promene ljudsku nemarnost u brigu i aktivno delovanje u cilju smanjenja zagađenosti.

Scroll to Top