mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO NE TREBA DA VOZITE KOLA SA MINIMALNOM KOLIČINOM GORIVA U NJIMA

Nekad je neophodno voziti se što duže bez sipanja benzina. Ali to nije dobro za vaš automobil zbog pumpe, a Red Info Portal vam predstavlja i objašnjenje zašto.

Pumpa za gorivo šalje benzin iz rezervoara u motor i zato je ključni deo za funkcionisanje vašeg automobila, ali ponekad zakaže pa vam se auto ugasi na sred puta – posebno kada nemate dovoljno benzina u rezervoaru.
Glavni uzročnici ovog problema su sita pumpe, filter i električni motor.

Dakle, gorivo zapravo hladi električni motor: benzin iz rezervoara prolazi kroz sito i cedi se kroz pumpu, a potom prolazi kroz motor električne pumpe da bi ohladio bakarne navoje zbog kojih sam motor radi.

Voziti bez dovoljno benzina zato znači da vazduh, a ne benzin, mora da ohladi navoje. S obzirom na to da gasovi imaju manji koeficijent prenosa toplote konvekcijom od tečnosti, nisu podobni da uklone toplotu sa navoja efikasno što znači da motor može lako da se pregreje i istopi navoje.


Pored toga, gorivo je i mazivo za pumpu, tako da ako vazduh prolazi kroz sistem umesto njega, rotirajući delovi se brže upropaste. Uz prerano pregrejavanje i upropašćavanje pumpe, vožnja automobila na malo goriva dovodi do kupljenja taloga koji obično stoji na dnu rezervoara. (Ovaj problem se češće javlja kod starijih modela rezervoara od metala jer on korodira, pogotovo kad je prazan – tada je izložen vlažnosti iz vazduha).

Ovaj talog nikako ne treba da završi u pumpi jer može začepiti sito pumpe ili filter. Kada se filter zapuši, do motora ne stiže dovoljno goriva, te automobil neće upaliti. U tom slučaju prolaz goriva stagnira, pa hlađenje električne pumpe može postati problematično.

Potpuna zamena pumpe je komplikovan posao – zahteva da se izvadi rezervoar, kao i davanje podosta novca na nove delove. Lakše je zameniti pumpu na starijim modelima automobila jer imaju lakši prilaz istoj. Ako, međutim, posedujete noviji model automobila, cena zamene je mnogo viša.

Iz ovih razloga, obratite pažnju na količinu goriva koje imate i pokušajte da ne vozite automobil sa malo goriva u rezervoaru ako baš ne morate.

AUTOMOBIL AUTOMOBILI AUTOMOBILIZAM GORIVO FILTER PUMPA MOTOR ELEKTRIČNA PUMPA BENZIN
Scroll to Top