mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO CEO SVET NE VOZI DESNOM STRANOM PUTA

Vozačima u Srbiji volan je sa desne strane i po pravilu vozi se desnom stranom puta, ali svi znamo da je u nekim zemljama situacija obrnuta - da li ste se nekada pitali zašto je to tako? Zašto ne postoji neko univerzalno pravilo? Red Info Portal vam prenosi neke zanimljive činjenice u vezi sa ovom temom.
Oko 35 posto sveta, uglavnom zemlje koje su nekada bile britanske kolonije, vozi automobile levom stranom puta, a u prošlosti je to skoro redovno bio slučaj. Razlog za vožnju levom stranom puta jeste to što bi vozaču desna ruka bila slobodna ukoliko bi bio napadnut.
Tek u 19. veku, u kontinentalnom delu Evrope, dolazi do izražaja vožnja desnom stranom, i to na insistiranje Napoleona. Naime, on je bio levoruk i želeo je da mu leva ruka bude slobodna za odbranu u slučaju napada.
Danas se levom stranom puta vozi u svega četiri zemlje Evrope: U Ujedinjenom Kraljevstvu, u Irskoj, na Malti i na Kipru. Zanimljiva je činjenica da se i u Japanu vozi levom stranom puta, iako on nikada nije bio britanska kolonija. Razlog tome je njihova železnica koju su projektovali Britanci.

JAPAN VOŽNJA ZEMLJE LEVA NAPAD AUTO DESNA VELIKA BRITANIJA NAPOLEON
Scroll to Top