mesto za vašu reklamu

vaša reklama

BICIKL OD RECIKLIRANIH MATERIJALA

Reciklaža podrazumeva proces kojim se otpad prerađuje u osnovnu sirovinu koja može poslužiti za proizvodnju istih ili nekih drugih proizvoda. Reciklažni materijali uključuju mnoge vrste stakla, papira, metala, plastike, tekstila, i elektronike. Dakle, plastične boce, reciklirani karton i gume mogu biti sasvim dovoljne za proizvodnju ekološkog bicikla.

Jedan umetnik je proveo 12 godina tragajući za najboljim postupkom za reciklažu otpadnih materijala, a rezultati ove potrage već uveliko pomažu očuvanju životne sredine. Nakon 12 godina istraživanja, dizajner iz Urugvaja, Huan Musi, patentirao je prvi bicikl na svetu koji je u potpunosti napravljen od reciklirane plastike.

Musijeva kompanija „Muzzicycles”, čije se sedište nalazi u Sao Paulu (Brazil), mesečno proizvodi 10 000 bicikala – a sve duži spisak kupaca koji čekaju na isporuku pokazatelj je sve veće popularnosti ovog proizvoda. Kako piše na sajtu kompanije, tamo se godišnje u proizvodnji utroši 16 tona plastičnog otpada, a to je 5 tona ugljen-dioksida manje u atmosferi.

Izrada ovog bicikla zahteva 90% manje utrošene energije nego kod običnog bicikla. Takođe, on je dizajniran da bude otporan na rđu, teško ga je polomiti, a sedište i ram su naročito izdržljivi.

Po rečima dizajnera, sledeći korak kompanije „Muzzicycles” jeste povećanje proizvodnih kapaciteta i razvijanje kolica za osobe sa invaliditetom od istog materijala. Musi planira da ova kolica prodaje po proizvodnoj ceni.

Ova kompanija se, između ostalog, brine i o tome da obezbedi zaposlenje nekima od najsiromašnijih stanovnika Brazila, budući da trenutno plastiku dobijaju od različitih nevladinih organizacija koje materijal skupljaju sa ulica. Ove nevladine organizacije upošljavaju gradsko stanovništvo, uglavnom beskućnike, koji zarađuju za život tako što sakupljaju materijale podložne reciklaži.

Reciklaža je od izuzetnog značaja – pomaže nam da ne pravimo deponije svuda po prirodi. Kada se otpad na deponijama razgrađuje, dovodimo u opasnost biljke, životinje i nas same zato što su te materije otrovne i štetne. Samim tim ugrožavamo ceo ekosistem. Međutim, ukoliko recikliramo korist ima čitavo društvo, bez obzira na to što kompanije poput „Muzzicycles” od toga imaju i ekonomsku korist.

EKOLOGIJA PLASTIKA BICIKL RECIKLIRANJE OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE
Scroll to Top