mesto za vašu reklamu

vaša reklama

U KANADI PRONAĐENI OSTACI SELA STARIJEG OD PIRAMIDA

Otkriće ruševine drevnog sela na kamenitom ostvru Trike, oko 480 kilometara od kanadskog grada Viktorija, iznenadilo je arheologe. Ovo je možda jedna od najstarijih naseobina pronađenih u Severnoj Americi. Utvrđeno je da je stara oko 14.000 godina, što je skoro 10.000 godina više od piramida u Gizi.

OTKRIVENI PAPIRUS I NAJSTARIJA LUKA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA

Na egipatskoj obali Crvenog mora, dve stotine kilometara od Kaira, nakon nekoliko godina iskopavanja, francusko-egipatska ekipa arheologa otkrila je u mestu Wadi al Jarf ostatke najstarije luke u istoriji čovečanstva. Tačnije, ova instalacija koristila se pre 4 600 godina, tokom vladavine slavnog faraona Keopsa. Ovu luku koristili su kako bi se nabavili potrebni materijali za izgradnju velike Keopsove piramide.

PRONAĐEN NAJSTARIJI GRAD U EVROPI

Arheolozi su pronašli najstariji grad u Evropi u Vrabljama. Ovaj mali slovački grad za vreme starijeg bronzanog doba bio je prebivalište za više hiljada ljudi raznih društvenih statusa.

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KOLOSEUMU

Za razliku od ostalih tipova antičkih teatara, amfiteatar ovalnog oblika bio je rimski izum. Budući da je dragulj u kruni impozantnih primeraka rimske arhitekture, Koloseum se ponosno uzdiže do visine od 55 metara u samom srcu Rima. Sa njegovih sedišta „krvožedna“ publika posmatrala je savršenu koreografiju borbi, parade egzotičnih životinja i nemilosrdne pokolje istih, kao i legendarne i jezive borbe gladijatora. Međutim, za ovu uzvišenu arenu vezuje se nešto više od tih kolektivnih drevnih prikaza svireposti i pompe.

Scroll to Top