mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OTKRIVENI PAPIRUS I NAJSTARIJA LUKA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA

Na egipatskoj obali Crvenog mora, dve stotine kilometara od Kaira, nakon nekoliko godina iskopavanja, francusko-egipatska ekipa arheologa otkrila je u mestu Wadi al Jarf ostatke najstarije luke u istoriji čovečanstva. Tačnije, ova instalacija koristila se pre 4 600 godina, tokom vladavine slavnog faraona Keopsa. Ovu luku koristili su kako bi se nabavili potrebni materijali za izgradnju velike Keopsove piramide.

PRONAĐEN NAJSTARIJI GRAD U EVROPI

Arheolozi su pronašli najstariji grad u Evropi u Vrabljama. Ovaj mali slovački grad za vreme starijeg bronzanog doba bio je prebivalište za više hiljada ljudi raznih društvenih statusa.

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KOLOSEUMU

Za razliku od ostalih tipova antičkih teatara, amfiteatar ovalnog oblika bio je rimski izum. Budući da je dragulj u kruni impozantnih primeraka rimske arhitekture, Koloseum se ponosno uzdiže do visine od 55 metara u samom srcu Rima. Sa njegovih sedišta „krvožedna“ publika posmatrala je savršenu koreografiju borbi, parade egzotičnih životinja i nemilosrdne pokolje istih, kao i legendarne i jezive borbe gladijatora. Međutim, za ovu uzvišenu arenu vezuje se nešto više od tih kolektivnih drevnih prikaza svireposti i pompe.

Scroll to Top