Foto:

UNOS VITAMINA D SPREČAVA AUTIZAM

Nedostatak vitamina D ugrožava razvoj mozga, uprkos tome što je čest, jeftin i dostupan.

Prema najnovijem otkriću naučnika iz Queensland Brain Instituta, u okviru holandske studije „Generacija R”, autizam kod dece bi mogao da se sniži unošenjem vitamina D. To pokazuju analize krvi, uzete od 4 hiljade trudnih žena i njihove dece.

Rezultati su pokazali da su trudnice, naročito ako su imale nizak nivo vitamina tokom trudnoće ili porođaja, bile izložene znatno većem riziku da se kod njihove dece (do šeste godine) pojave znakovi autizma.

Nedostatak vitamina D se, prema mišljenju ispitivača, povezuje i sa drugim poremećajima tokom razvoja mozga. U nekim slučajevima može doći čak i do pojave šizofrenije.

Međutim, vitamin D je sasvim uobičajen i lako dostupan ― moguće ga je unositi putem vitaminskih dodataka, kao i konzumiranjem voća ili povrća. Telo će ga vrlo brzo pretvoriti u zaštitnika vaše kože, na koju inače utiče sunčevo zračenje.

Iako su za nastanak autizma odgovorni i drugi faktori, uključujući i genetiku, naučnici ovo otkriće smatraju izuzetno značajnim jer ilustruje kako majke mogu jednostavno, bezbedno i jeftino da poboljšaju psihičko zdravlje svoje dece i sprečiti životne komplikacije.

 

Prijatelj portala