DOBRE MASTI

Foto: PIXABAY

MASTI SU U DIJETI IPAK KORISNE

Oduvek se smatralo da su masti u dijeti zabranjene. Kako naglašava jedan skorašnji članak sa portala Life by Daily Burn, osamdesetih i devedesetih godina proizvodi na kojima ne bi pisalo „nizak sadržaj masti” i sastojci kao što su jaja i puter bili su na listi ne jesti. Sada su se, međutim, vremena promenila. Kako navodi pomenuti portal, stručnjaci sada kažu da zdrave dijete treba da sadrže sastojke pune masti, kao što je punomasno mleko, avokado, kokosovo ulje i slično. Portal je stupio u kontakt sa doktorom Markom Hajmenom, autorom knjige Jedi masti i smršaj, koji je odbacio pet mitova o mastima:

Prvi mit: Mast na tanjiru predstavlja i mast u telu.

Ovo je mit u kome je sadržana teorija da je sve što ima nizak sadržaj masti bolje za telo. Nije istina. Unošenje masti neće te nužno ugojiti, ali ako ih potpuno ukloniš iz svoje dijete, moglo bi da dovede do povećanja težine. „Problem sa većinom dijeta je taj što im fali jedan sastojak koji bi utolio glad”, rekao je doktor Hajmen. Da, taj sastojak je mast. „Zdrave masti su najbolji izvor energije za telo i omogućavaju metabolizmu da funkcioniše”, dodaje Hajmen.

KOKOSOVO ULJE

Foto: PIXABAY

 

Drugi mit: Zasićene masti bi trebalo potpuno ukloniti iz dijeta.

Ovo tvrđenje treba uzeti sa rezervom. Mnogo se pričalo o tome koliko su masti loše, ali jedno istraživanje dokazalo je da zapravo nisu toliko štetne. Večera ne mora uvek da sadrži meso i puter, ali ako to bude s vremena na vreme, neće se narušiti ni zdravlje ni figura ljudi.

Treći mit: Masti uzrokuju zdravstvene probleme.

Ne. Štaviše, unošenje raznih izvora masti može da poboljša tvoje zdravlje. Omega 3 masne kiseline pomažu da se ojača srce i mentalno zdravlje. Monozasićene masti takođe smanjuju rizik od srčanih bolesti. Doktor Hajmen tvrdi da su neki od njegovih pacijenata izlečili dijabetes dijetom sa mnogo masti.

AVOKADO

Foto: PIXABAY

 

Četvrti mit: Hrana puna holesterola povećava nivoe „lošeg" holesterola.

Ovo je bilo uobičajeno tvrđenje u ranijim dijetama, ali po mišljenju doktora Hajmena, holesterol u dijeti u stvari može da poveća nivoe HDL, „dobrog” holesterola. Ono što specijalista zaista preporučuje jeste udaljavanje od hidrogenizovanih masti.

RIBA

Foto: PIXABAY

 

 

Peti mit: Masti ne dozvoljavaju da smršaš.

Neki sportisti vode ketogenu dijetu, u kojoj se više od 70% dnevnih kalorija dobija iz masti. Naučnici još uvek skupljaju dokaze o tome da li ovakav vid dijete pomaže telu da konzumira sopstvene rezerve masti. Pažljivo, hrana sa visokim sadržajem masti nisu hamburgeri i pomfrit, već riba, avokado, puter od kikirikija, meso i jaja.

Izgleda da se pravila i saveti za mršavljene vremenom menjaju. Da li su ovi saveti ispravni, ostaje nam vidimo. Sačekaćemo rezultate.

 

Prijatelj portala