SLIKA ŠRPICA U KOME JE KRV

Foto: PIXABAY

PLAZMA TERAPIJA NOVO ILI STARO ORUŽJE PROTIV VIRUSA

Visoki zvaničnici najavljuju: “Krenućemo u novi vid terapije, a to je plazma terapija. Uzimamo krv od ljudi koji su se izlečili i u kojoj postoje antitela i transfuzijom ćemo je davati obolelima. Tu terapiju pokrenućemo za desetak dana, jer će tada proći 21 dan od prvog izlečenog pacijenta u Srbiji”, rekla je predsednica Vlade Srbije gostujući u televizijskoj emisiji. U razgovoru sa stručnjacima dolazimo do odgovora koji su od velike važnosti za javnost.

Sličnim rečima i medicinskom terminologijom transfuziolozi pojašnjavaju, a i proširuju naš spektar informacija o ovoj medicinskoj transfuziološkoj proceduri. U narednim danima prolazi 21 dan od prvog izlečenja pacijenta u Srbiji pa se stiču svi uslovi da se uzimanjem krvi od donora koji je ozdravio od virusa, izdvajanjem plazme u kojoj postoje izgrađena antitela na konkretan virus, u ovom slučaju koronavirus, izvrši unos već izgrađenih antitela u organizam obolelog koji nema potreban imunološki potencijal.

Reč je o transfuziji specifične hiperimune plazme, u inostranstvu se koristi termin konvalestentna plazma”, pojašnjava nam doc. dr Jasmina Grujić sa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu gde je još dodala: “Da se ovaj metod zasniva na prisustvu antitela u visokom titru kod osoba koje su izlečene, a koja su izgrađena baš za taj specifičan virus. Ta antitela uneta u organizam obolelog oblažu virus, neutrališu ga, smanjuju mu dejstvo i daju vreme imunom sistemu da odreaguje. Dakle, reč je o vrsti pasivne imunizacije”, pojašnjava dr Grujić, napominjući i da je terapija plazmom dodatna terapija, koja ne isključuje druge načine lečenja.

Navodeći  dr Grujić, iako je u pitanju nova terapija u tretiranju aktuelnog koronavirusa, ona je s uspehom korišćena u borbi sa španskom groznicom, kao i drugim vrstama korona virusa, kao što su SARS i MERS. “Važno je napomenuti da je to procedura koja se primenjuje u svetu, nismo je mi izmislili. Od početka pandemije koronavirusa, Kinezi su imali dobre rezultate, a agencija The Food and Drug Administration (FDA), zadužena za teritoriju SAD, 24. marta izdala je odobrenje za hitnu primenu terapije plazmom”, ukazuje dr Grujić.

Transfuziolozi napominju da mora biti jasno da su potencijalni donori osobe koje su se oporavile i koje su bile na dva ponovljena testa negativne na postojanje ovog virusa u telu.

Pored negativnosti na testovima i ovi donori moraju ispunjavati i druge zdravstvene uslove kada je u pitanju davanje krvi. Davanje plazme je na dobrovoljnoj bazi pa iz transfuzioloških službi napominju da nije moguće uzeti krv bez dobrovoljnog pristanka izlečenih pacijenata.

Terapija plazmom bi prema najavama trebalo da počne da se sprovodi za desetak dana. Plazma će se prikupljati na Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu, u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, kao i u Zavodima u Nišu i Kragujevcu, a terapija sprovoditi na klinikama. Dobra vest za građane je to da nije potrebna nikakva dodatna oprema jer je za ovu proceduru u opticaju aparat za aferezne procedure kojim iz krvi izdvajate element koji vam je potreban, a koji već postoji u okvuru gore navedenih transfuzioloških zavoda.

 

 

 

 

Prijatelj portala