PRANJE DLANOVA

Foto: PIXABAY

U VREME KORONA VIRUSA VAŽNO JE ZNATI KAKO SE PRAVILNO PERU RUKE!

Najbolji način da se ne razbolite i ne raširite bacile drugim ljudima je da vam ruke budu čiste. Pranje ruku sapunom i čistom vodom je obično dovoljno. Ali šta ako to ne radite na pravi način? Da li je pranje ruku zaista ključno? Odgovor je da, uvek da! 

Nekoliko hiljada puta dnevno dodirnete svoje oči, usta i nos a da ni ne primetite. Na ovaj način bacili lako ulaze u vaš organizam. Drugi način na koji virusi i bakterije ulaze u ljudsko telo je putem hrane. Na primer, u korpi s voćem nalazite slasnu jabuku. Uzimate je neopranim rukama i onog momenta kada je zagrizete pojeli ste ko zna koliko bacila. Tražite nevolju i kada dirate kvake, šipke po javnom prevozu ili bilo šta u javnom toaletu a ne operete ruke nakon toga. Kada sve treba prati ruke? Svaki put kada dirate novac, kvake, šipke u javnom prevozu, gelendere, pre jela, posle jela, kad dirate nešto na aerodromu, nakon korišćenja javnog toaleta, nakon posete lekaru, kada dirate olovke koje se koriste u pošti ili u drugim ustanovama, i menije u restoranima i kafićima. Ruke treba prati i nakon čiscenja sunđerom jer se u njemu talože razne bakterije, nakon kašljanja ili kijanja.

A sada se vraćamo na glavno pitanje, da li je moguće da ne peremo ruke na pravi način? Nedavne studije pokazale su da 97% ljudi ne pere ruke pravilno. Glavni problem je ubrzavanje procesa pranja, ili isključivanje sapuna iz tog procesa. Brzina vas nigde nece odvesti čak i ako koristite veliku količinu sapuna. SZO preporučuje korišćenje nekoliko tehnika prilikom pranja ruku. Utrljajte sapun u svoje dlanove, operite deo između prstiju, trljajte dlanovima gornju stranu šaka, zatim posebno istrljajte palac rotirajucim pokretima, ne zaboravite ni nokte, a sve to radite minimun 20 sekundi.

PRANJE DLANOVA

Foto: PIXABAY

Sada se sigurno pitate šta je sa antibakterijskim gelovima i sredstvima za suvo pranje ruku. Da li su bolji i da li je lakše i brže koristiti samo njih? Ne, nikako! Koliko god da su antibakterijski gelovi efikasni u uklanjanju bacila, ono što neće ukloniti je prljavština na vašim rukama. 

Dakle, zapamtite da ništa nije efektnije od sapuna i vode, mada verujemo da ste za ovo čuli bezbroj puta samo od kada se svet bori sa COVID-19 virusom. Ipak, važno je da ovo usvojimo pa da ovakvo ponašanje nastavimo i kada pandemija prođe.

Prijatelj portala