NAMIRNICE

Foto: PIXABAY

KAKO DA VAM NAMIRNICE TRAJU DUŽE DOK STE U IZOLACIJI!

Da li ste znali da 40% hrane od ukupne količine koju kupite propadne stajanjem u frižideru. Koji je glavni razlog za to? Ako se pitate zašto Vam pišemo o ovoj osetljivoj temi baš sada, razlog je skoro pa očigledan. Tenzija, strah i opasnost koja je paralisala naš standardni vid kupovine dovodi nas u priliku da ponovimo neke greške koje se na većim količinama nagomilane hrane mogu vratiti kao prava erupcija i kataklizma Vašeg kućnog budžeta.

1) Paradajz

Paradajz je najbolje čuvati van frižidera, na sobnoj temperaturi. Na taj način paradajz čuva svoj ukus koji u frižideru gubi. Sve kvalitetne hranljive materije paradajza se gube kada ga stavimo u frižider. Možda niste znali i ovo, paradajz u frižideru brzo trune, ali podstiče i drugo povrće da brže trune!

2) Crni i beli luk

Ovo povrće preferira toplije temperature. Takođe, luk ne voli svetlo pa je potrebno skloniti ga negde gde će biti mračno. Samim tim i ovo povrće isključujemo iz skladištenja u frižider.

LUK

Foto: PIXABAY

3) Krompir

Krompir sadrži supstancu koja može biti toksična kada se čuva na niskim temperaturama. Iz tog razloga krompir u bilo kom obliku ne treba držati u frižideru. Krompiri vole mračna i suva mesta.

4) Pečurke

Ukoliko ćete pečurke praviti ubrzo nakon što ste ih nabavili, dovoljno je da ih čuvate u papirnoj kesi i u frižideru. Ako pak želite da vam duže stoje, opertite ih i prosušte pa ih zamrznite.

5) Sveži začini

Biljke koje koristimo za začine neretko držimo u vodi kao da je u pitanju buket cveća. Ovaj način je pogrešan. Začinsko bilje će najduže trajati ako ih stavite u papirnu kesu pa zatim u frižider.

6) Sirovo meso

Mislimo da ovo već znate, ali nije loše napomenuti da se sirovo meso ne drži u frižideru već se može držarti samo u zamrzivaču.

7) Banane i drugo tropsko voće

Ukoliko uključimo zdrav razum, jasno je da tropsko voće ne treba držati u frižideru. Umesto toga svaku voćku stavite posebno u papirnu kesu ili je obmotajte celofanom.

8) Med

Med treba držati u staklenoj tegli ili keramičkoj posudi. Idealno mesto je suvo i tamno, zato će svaka polica u kuhinjskim elementima biti dobar izbor. Kada med držite na mestu gde sunčeva svetlost dopire do njega, on će izgubiti svoja antibakterijska svojstva.

9) Jaja

Iako u frižideru postoji mesto u vratima koje je predviđeno za jaja, najveća greška je držati ih tu. Prilikom stalnog otvaranja frižidera tako osetljiva namirnica se brže kvari. Jaja je najbolje držati na polici u frižideru u kartonskoj kutiji u kojoj ste ih kupili.

JAJA

Foto: PIXABAY

10) Mleko, jogurt i drugi mlecni proizvodi

Kako su i ovo osetljive namirnice, ne treba ih držati u vratima frižidera.

11) Ulje

Ulje treba držati unutar kuhinjskog elementa jer je dovoljno suvo i mračno. Ukoliko nemate mogućnosti da ga ovako skladištite zamotajte ga u aluminijumsku foliju.

12) Hleb

Ukolilo ste kupili više hleba nego što možete pojesti u nekoliko dana, jedini način da mu produžite trajnost i da ga sačuvate od buđanja jeste skladištenje u frižideru.

HLEB

Foto: PIXABAY

Svi saveti koje smo podelili sa vama mogli bi vam biti korisni sada kada smo u izolaciji. Sada kad idete u kupovinu namirnca za više dana da ne biste često izlazili iz kuće, važno je znati kako da sačuvate hranu što duže.

Prijatelj portala