BOL U LEĐIMA

Foto: PIXABAY

BOLE VAS LEĐA I VRAT? EVO KAKO DA POMOGNETE SEBI DOK STE U IZOLACIJI

Od kako smo u izolaciji u svojim kućama, sigurno ste osetili kako vas bole leđa ili vrat zbog vremena koje provedete sedeći za kompjuterom ili ležanjem na kauču dok gledate tv. Uz malu dozu disciplinovanosti ovaj problem može biti rešen. Evo nekoliko vežbica kojima ćete moći da olakšate svoje dane.

1. Počnimo sa vežbicom koja je najefektivnija. Odaberite zid ispred koga imate najviše prostora u kući. Zid će poslužiti kako biste prebacili težinu svog tela na njega. Obe svoje ruke ispružite ispred sebe tako da dlanove stavite na zid, a da su vam ruke u laktovima blago savijene. Potom počnite polako da se savijate tako što kukove vučete unazad. Stopala treba da vam budu blizu. Dok se istežete, udahnite duboko i izdahnite. Ovaj položaj držite 20 minimum sekundi. Na ovaj način oslobađate od pritiska donji deo leđa.

VEŽBA 1

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

2.. Ova vežba zahteva da legnete na pod. Kolena podignite prema sebi. Stopala treba da vam budu spojena kao i kolena. Ruke su vam na podu pored tela. 10 sekundi treba da držite kukove blago iznad poda. Vežbu ponovite 20 puta.

VEŽBA 4

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

VEŽBA 3

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

VEŽBANJE 3

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

3. Za ovu vežbu potrebno je da legnete na stomak, licem prema podu. Ruke su vam savijene u latovima, a dlanovi su na podu u visini vaše glave. Potom polako krenite da izdižete prednji deo tela oslanjajući se na ruke, dok su vam kukovi spušteni na pod. Držite ovaj položaj 10 sekundi za početak, a onda možete produžiti vreme. 

VEŽBA 5

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

4. Evo i jedne vežbe za vrat. Ovog puta potrebno je da zauzmete stajaći položaj. Ruke, tj. šake su vam na bokovima. Jednu ruku uhvatite i vucite ka boku gde vam je druga ruka. Ovaj položaj držite bar 30 sekundi. Zatim sve isto ponoviti i sa drugom rukom.

VEŽBA 2

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

5. Poslednja vežba koju vam preporučujemo je ona gde je potrebno da sednete na svoje listove. Ruke stavite iza leđa tako da vam dlanovi budu okrenuti dalje od vašeg tela. Tada zabacite glavu unazad i počnite blago da prebacujete težinu na ruke. Držite ovu pozu minimum 30 sekundi.

VEŽBA 6

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

Ove vežbice ne zahtevaju puno vremena. Kada biste izdvojili desetak minuta dnevno, sigurno biste osetili olakšanje i manje napetosti u vašim leđima. Međutim, ukoliko prilikom ovih vežbica osetite oštre ili jake bolove, morate prestati da ih izvodite, a najbolje je da odete i do lekara.

Prijatelj portala