TABLETE

Foto: PIXABAY

BRUFEN U VREME KORONE....ZA ILI PROTIV?

Nedavno su se pojavile informacije da su osobe koje koriste brufen podložnije koronavirusu, ali i one koje tvrde da brufen samo naglašava simptome ukoliko je osoba već obolela.

Šta je od ovoga zaista tačno?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je prvo savetovala obolelima od koronavirusa da ne uzimaju brufen protiv bolova i temperature, a sada se njihov stav polako menja. 

Zabuna je počela kada je jedan medicinski časopis objavio studiju o tome da brufen podstiče angiotensin-konvertujući enzim 2 (ACE2) koji olakšava prenošenje i pogoršava simptome COVID-19. Kao rezultat ove studije, SZO je posavetovala pacijente da uzimaju acetominofen, koji je kod nas opšte poznt kao paracetamol.

Postoji mali broj dokaza  da brufen usporava oporavak od bakterijske upale pluća, i da pogoršava neka virusna oboljenja kao što su na primer male boginje. Međutim, brufen je koristan kod infekcija pluća, jer smanjuje zapaljenje. 

Možemo iz gore navedenog primetiti, ali ne može se generalizovati. Mnogi faktori ulaze u igru kada je COVID-19 u pitanju, a još uvek nije sproveden dovoljan broj istraživanja. 

Naime, ukoliko se kod pacijenta javi povišen nivo ACE2, osim brufena povišen nivo ovog enzima mogu prouzrokovati i drugi lekovi poput onih za kardiovaskularne bolesti, dijabetes ili hipertenziju.

U nekim laboratorijskim eksperimentim potvrđeno je da brufen može da podstakne porast broja ACE2 receptora koje virus koristi kako bi se brže raširio. Ova pretpostavka je i dalje na teorijskom nivou i nije podupreta kliničkim dokazima. Ne može se sa tačnošću tvrditi kako bi se to odnosilo na svakodnevni život.

Veza između korona virusa i brufena još uvek nije dovoljno istražena, za sada se savetuje da se o svom oporavku i medikamentima posavetujete sa lekarom. Naravno, kod građana kod kojih je  brufen u sklopu terapije prepisan od strane lekara savet je da se nikako na svoju ruku ne prekida korišnjenje brufena,  bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Prijatelj portala